Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, March 19, 2019

EPISODE-103 has 30 Most Important Questions with Answer

Buy Now: A Competitive Mirror for Library and information Science Scholars, By Asheesh Kamal

1
A firewall needs to be __________ so that it can grow with the network it protects
(A) Robust
(B) Expansive
(C) Fast
(D) Scalable
2
An ethernet frame that is less than the IEEE 802.3 minimum length of 64 octets is called
(A) short frame
(B) run frame
(C) mini frame
(D) man frame
3
Which one of the following is not used in media access control?
(A) ethernet
(B) digital subscriber line
(C) fiber distributed data interface
(D) none of the mentioned
4
A stateful firewall maintains a ___________ which is a list of active connections?
(A) Routing table
(B) Bridging table
(C) State table
(D) Connection table
5
Which protocol assigns IP address to the client connected in the internet?
(A) DHCP
(B) IP
(C) RPC
(D) none of the mentioned
6
What is interframe gap?
(A) idle time between frames
(B) idle time between frame bits
(C) idle time between packets
(D) none of the mentioned
7
The maximum size of payload field in ethernet frame is
(A) 1000 bytes
(B) 1200 bytes
(C) 1300 bytes
(D) 1500 bytes
8
Which one of the following is not an application layer protocol used in internet?
(A) remote procedure call
(B) internet relay chat
(C) resource reservation protocol
(D) none of the mentioned
9
What tells a firewall how to reassemble a data stream that has been divided into packets?
(A) The source routing future
(B) The number in the header’s identification field
(C) The destination IP address
(D) The header checksum field in the packet header
10
High speed ethernet works on
(A) coaxial cable
(B) twisted pair cable
(C) optical fiber
(D) none of the mentioned
11
Internet works on
(A) packet switching
(B) circuit switching
(C) both packet switching and circuit switching
(D) none of the mentioned
12
What is one advantage of setting up a DMZ with two firewalls?
(A) You can control where traffic goes in three networks
(B) You can do stateful packet filtering
(C) You can do load balancing
(D) Improved network performance
13
A point-to-point protocol over ethernet is a network protocol for
(A) encapsulating PPP frames inside ethernet frames
(B) encapsulating ehternet framse inside PPP frames
(C) for security of ethernet frames
(D) for security of PPP frames
14
IPv6 addressed have a size of
(A) 32 bits
(B) 64 bits
(C) 128 bits
(D) 265 bits
15
A packet filter firewall filters at?
(A) Physical layer
(B) Data link layer
(C) Network layer or Transport layer
(D) Application layer
16
Ethernet in metropolitan area network (MAN) can be used as
(A) pure ethernet
(B) ethernet over SDH
(C) ethernet over MPLS
(D) all of the mentioned
17
Which one of the following protocol is not used in internet?
(A) HTTP
(B) DHCP
(C) DNS
(D) None of the mentioned
18
A proxy firewall filters at?
(A) Physical layer
(B) Data link layer
(C) Network layer
(D) Application layer
19
Which of the following is / are the types of firewall?
(A) Packet Filtering Firewall
(B) Dual Homed Gateway Firewall
(C) Screen Host Firewall
(D) All of the mentioned
20
ISP exchanges internet traffic between their networks by
(A) internet exchange point
(B) subscriber end point
(C) isp end point
(D) none of the mentioned
21
What is autonegotiation?
(A) a procedure by which two connected devices choose common transmission parameters
(B) a security algorithm
(C) a routing algorithm
(D) none of the mentioned
22
A firewall is installed at the point where the secure internal network and untrusted external network meet which is also known as __________
(A) Chock point
(B) Meeting point
(C) Firewall point
(D) Secure point
23
Internet access by transmitting digital data over the wires of a local telephone network is provided by
(A) leased line
(B) digital subscriber line
(C) digital signal line
(D) none of the mentioned
24
MAC address is of
(A) 24 bits
(B) 36 bits
(C) 42 bits
(D) 48 bits
25
Network layer firewall has two sub-categories as
(A) State full firewall and stateless firewall
(B) Bit oriented firewall and byte oriented firewall
(C) Frame firewall and packet firewall
(D) None of the mentioned
26
To join the internet, the computer has to be connected to a
(A) internet architecture board
(B) internet society
(C) internet service provider
(D) none of the mentioned
27
What is stat frame delimeter (SFD) in ethernet frame?
(A) 10101010
(B) 10101011
(C) 00000000
(D) 11111111
28
Network layer firewall works as a
(A) Frame filter
(B) Packet filter
(C) Both Frame as well as Packet filter
(D) None of the mentioned
29
What is internet?
(A) a single network
(B) a vast collection of different networks
(C) interconnection of local area networks
(D) none of the mentioned
30
Ethernet frame consists of
(A) MAC address
(B) IP address
(C) both MAC address and IP address
(D) none of the mentioned

Visit Regular for New Updates.
Creator, Author, Editor and Compiler  -Asheesh Kamal
Thanks for Visiting 

Protected by Copyscape

Answer

1
B
6
A
11
A
16
D
21
A
26
C
2
B
7
D
12
C
17
D
22
A
27
B
3
D
8
C
13
A
18
D
23
B
28
B
4
A
9
A
14
C
19
A
24
D
29
B
5
A
10
C
15
C
20
A
25
A
30
A





No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks