Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, January 29, 2019

EPISODE-96 has 20 Important Model Questions with Answer for Library Trainee Exam



1
What is the command to recolor a picture in a slide?

(A) Insert – Picture – Recolor

(B) Tools – Picture – Recolor

(C) Format – Picture – Recolor

(D) Edit – Picture – Recolor
2
Which of the following option can have in a slide?

(A) Title, Text, graphs

(B) Drawn Object Shapes

(C) Clipart, Drawn art, Visual

(D) Any of these
3
What is animation?

(A) To make a picture

(B) Accelerate static images

(C) Print out

(D) Changing the pictures in the graph
4
What is the Shortcut Key to Slide Show ?

(A) F4

(B) F5

(C) F6

(D) F7
5
Which orientation is set in the default page setup in the power point.

(A) Landscape

(B) Portrait

(C) Vertical

(D) None of these
6
Which feature would you use to apply motion effect for slide Exit and Enter?

(A) Animation Scheme

(B) Slide Design

(C) Animation Objects

(D) Slide Transition
7
Which file formats can add to power point shows?

(A) WAV

(B) JPG

(C) MPEG

(D) All of these
8
Which tab does not have on the left panel when you open the presentation?

(A) Notes

(B) Outline

(C) Slides

(D) All are available
9
Which section does not exist in slide layout

(A) Animations

(B) Lists

(C) Titles

(D) Charts
10
Which Power Point feature would you use to apply the motion effect for different objects on the slide?

(A) Animation Scheme

(B) Animation Objects

(C) Slide Design

(D) Slide Transition
11
Which of the following is the action button in the power point

(A) Home

(B) Help

(C) End

(D) All of these
12
Which option is used to rehearse the presentation in the power point

(A) Setup time

(B) Timing

(C) Rehearse Timing

(D) All of these
13
Shortcut key to open pre-made Presentation

(A) CTRL + A

(B) CTRL + O

(C) CTRL + N

(D) CTRL + L
14
Which of these options is used to make a similar type of formatting in every slide in PowerPoint.

(A) Slide Transition

(B) Slide Design

(C) Slide Master

(D) All of these
15
How to Stop the Slide Show in PowerPoint

(A) Press the right arrow

(B) Press Escape

(C) Press Ctrl + A

(D) Press Ctrl + S
16
The page to create Presentation in Power Point is called _____.

(A) Sheet

(B) Paper

(C) Slide

(D) Document
17
How the chart is inserted in PowerPoint ?

(A) Edit -> Chart

(B) Insert -> Pictures -> Chart

(C) Insert -> Chart

(D) View -> Chart
18
Which option is used to replace the font in all the slides in PowerPoint

(A) Tools -> Fonts

(B) Edit -> Fonts

(C) Format -> Replace Fonts

(D) Tools -> Replace Fonts
19
From which of these views can we see all the slides together ?

(A) Through slide sorter view

(B) Through slide view

(C) Through normal view

(D) through slide show
20
Which toolbar has a slide design option in MS Power point ?

(A) Standard Toolbar

(B) Formatting Toolbar

(C) Drawing Toolbar

(D) None of these

Visit Regular for New Updates.
Creator, Author, Editor and Compiler  -Asheesh Kamal
Thanks for Visiting 

Protected by Copyscape
















Answer:
1
A
6
D
11
D
16
C
2
D
7
D
12
C
17
C
3
B
8
A
13
B
18
C
4
B
9
A
14
C
19
A
5
A
10
A
15
B
20
B


No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks