Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-74

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, May 1, 2018

EPISODE-68 has 20 Probable Questions with Answer for UGC NET-2018 Exam

1
If a student does not pay any respect to you, then you will
(A) ignore him
(B) award less marks in examination
(C) talk to his/her parents
(D) rebuke him
2
If you are unable to get a job of teacher, then you will
(A) start giving tuition at home
(B) remain at home till you get a job
(C) take some another job
(D) continue applying for teaching
3
In computers, the length of a word is measured in
(A) Bit
(B) Byte
(C) Millimeter
(D) None of these
4
In context of the habit of Absenteeism of student
(A) The principal and parents should get worried
(B) The officials of the schools should take action against them as per school's discipline
(C) The teachers should take it as a serious problem
(D) They should be given less priority in the class room in relation to regular students
5
It is advantage of giving home work that students
(A) remain busy at home
(B) study at home
(C) may be checked for their progress
(D) may develop habit of self study
6
Kindergarten system of education was contributed by
(A) T. P. Nunn
(B) Spencer
(C) Froebel
(D) Montessori
7
Most important work of teacher is
(A) to organize teaching work
(B) to deliver lecture in class
(C) to take care of children
(D) to evaluate the students
8
'National Council of Educational Research and Training' was established in
(A) 1961
(B) 1962
(C) 1963
(D) 1964
9
National Literacy Mission was established in
(A) 1996
(B) 1988
(C) 1999
(D) 2000
10
Navodaya Schools have been established to
(A) increase number of school in rural areas
(B) provide good education in rural areas
(C) complete 'Sarva Shiksha Abhiyan'
(D) check wastage of education in rural areas
11
Some students send a greeting card to you on teacher's day. What will you do? You will
(A) do nothing
(B) say thanks to them
(C) ask them to not to waste money
(D) reciprocate the good wishes to them
12
The aim of education should be
(A) To develop vocational skills in the students
(B) To develop social awareness in the students
(C) To prepare the students for examination
(D) To prepare the students for practical life
13
The aim of National Council for teacher education is
(A) to open college of education
(B) to promote research in education
(C) to maintain standards in colleges of education
(D) to provide grant to colleges of education
14
The best method of checking student's homework is
(A) To assign it to intelligent students of the class
(B) To check the answers in the class in group manner
(C) To check them with the help of specimen answer
(D) To check by the teacher himself in a regular way
15
The best remedy of the student's problems related with learning is
(A) Suggestion for hard work
(B) Supervised study in Library
(C) Suggestion for private tuition
(D) Diagnostic teaching
16
The contribution of taxpayers in Primary education is in the form of
(A) Income Tax
(B) Tuition Fee
(C) Paying money for individual tution
(D) Educational cess
17
The essential element of the syllabus for the children remained out of school should be
(A) Literacy competencies
(B) Life-skills
(C) Numerical competencies
(D) Vocational competencies
18
The experienced teachers do not require the detailed lesson plan of a topic because
(A) They can teach in a good manner without its help
(B) The number of curious students is very poor in the class
(C) When they commit some mistake, they do not face any challange from their students
(D) They can equip themselves with brief outline as they gain specialisation in it through experience
19
The idea of Basic Education is propounded by
(A) Dr. Zakir Hussain
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Mahatma Gandhi
(D) Rabindranath Tagore
20
The ideal teacher
(A) Teaches the whole curriculum
(B) Helps his students in learning
(C) Is a friend, philosopher and guide
(D) Maintains good discipline


this book is important for UGC NET-2018 Exam

Answer:
1
(A)
6
(C)
11
(B)
16
(D)
2
(D)
7
(A)
12
(D)
17
(D)
3
(A)
8
(A)
13
(C)
18
(D)
4
(C)
9
(B)
14
(D)
19
(C)
5
(D)
10
(B)
15
(D)
20
(C)


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal