Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-89

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Practice SET etc.





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Thursday, April 26, 2018

Model Questions with Answer Series-12 for UGC NET-2018 Exam


1
 In Which five year plan the INFLIBNET was established?
(A) Fourth five year plan
(B) Fifth five year plan
(C) sixth five year plan
(D) seventh five year plan
2
 The first edition of UDC published in?
(A) 1904
(B) 1901
(C) 1905
(D) 1894
3
 Who is the publishers of Sear’s list of subject headings?
(A) Dr. S. R. Ranganathan
(B) Brown
(C) H. W. Wilson
(D) C. A. Cutter
4
 MESH is a?
(A) Thesaurus
(B) Dictionary
(C) Journal
(D) Library
5
 The First edition of DDC Consisted of?
(A) 144 pages
(B) Four volume
(C) 44 pages
(D) 124 pages
6
 What are the four entity of FRBR model?
(A) Personality, Matter, Energy, Space
(B) Work, Expression, Manifestation, Item
(C) Book, Form, Availability, Type
(D) Discipline, Entity, Action, Personality
7
 When was the different typological study towards mode of formation of subjects done?
(A) 1950
(B) 1960
(C) 1970
(D) 1975
8
 INFLIBNET headquarters is located at?
(A) Ahmedabad
(B) New Delhi
(C) Bangalore
(D) Chennai
9
 Resource sharing is a part of?
(A) Library cooperation
(B) Library administration
(C) Library management
(D) Library cataloguing
10
 What is the full form of ERNET?
(A) Engineering Network
(B) Eastern Regional Network
(C) Electronic Research Network
(D) Education and Research Network
11
 Which one is E-Bibliographic database?
(A) Nature
(B) Blackwell
(C) ISID
(D) Springer
12
Virtuaaccomadates Different version of the MARC Standard?
(A) USMARC
(B) UKMARC
(C) CANMARC
(D) SWEMARC/All of above
13
 In which edition “Auxiliary table for area” was first introduced?
(A) DDC 14
(B) DDC 15
(C) DDC 16
(D) DDC 17
14
 What does LED stands for in CC?
(A) Latest Energy Developments
(B) Latest Effective Decade
(C) Large Energy Distribution
(D) Lowest Effective Decade
15
 The term prenatal cataloguing first used by?
(A) Michael Gorman
(B) Dr. S.R.Ranganathan
(C) E.B.Ross
(D) Melvin Dewey


Answer:
1
(D)
6
(B)
11
(C)
2
(C)
7
(A)
12
(D)
3
(C)
8
(A)
13
(D)
4
(A)
9
(A)
14
(B)
5
(C)
10
(D)
15
(B)


Post a Comment

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal