Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-84

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 15,000 Objective Questions with Answer

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Practice SET





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, April 24, 2018

EPISODE-66 has 20 Model Questions with Answer for UGC NET-2018 Exam

1
According to Swami Vivekananda, teacher's success depends on

(A) His renunciation of personal gain and service to others
(B) His professional training and creativity
(C) His concentration on his work and duties with a spirit of obedience to God
(D) His mastery on the subject and capacity in controlling the students
2
Which of the following teacher, will be liked most?

(A) A teacher of high idealistic attitude
(B) A loving teacher
(C) A teacher who is disciplined
(D) A teacher who often amuses his students
3
A teacher's most important challenge is:

(A) To make students do their home work
(B) To make teaching­learning process enjoyable
(C) To maintain discipline in the class room
(D) To prepare the question paper
4
Value­education stands for:

(A) Making a student healthy
(B) Making a student to get a job
(C) Inculcation of virtues
(D) All­round development of personality
5
When a no rmal student behaves in an erratic manner in the class, you would:

(A) Pull up the student then and there
(B) Talk to the student after the class
(C) Ask the student to leave the class
(D) Ignore the student
6
The research is always ­

(A) Verifying the old knowledge
(B) Exploring new knowledge
(C) Filling the gap between knowledge
(D) All of these
7
The research that applies the laws at the time of field study to draw more and more clear ideas about the problem is:

(A) Applied research
(B) Action research
(C) Experimental research
(D) None of these
8.
When a research problem is related to heterogeneous population, the most suitable sampling method is:

(A) Cluster Sampling
(B) Stratified Sampling
(C) Convenient Sampling
(D) Lottery Method
9.
The process not needed in experimental research is:

(A) Observation
(B) Manipulation and replication
(C) Controlling
(D) Reference collection
10.
A research problem is not feasible only when:

(A) it is researchable
(B) it is new and adds something to knowledge
(C) it consists of independent and dependent variables
(D) it has utility and relevance
11.
Both official and corporate India is allergic to:

(A) Failure of Monsoon
(B) Poverty and Inequality
(C) Slowdown in Industrial Production
(D) Mention of Clean Technology
12.
If the rate of premature death increases it will:

(A) Exert added burden on the crumbling economy
(B) Have adverse social and economic consequences
(C) Make positive effect on our effort to control population
(D) Have less job aspirants in the society
13.
According to the passage, the two wheeler industry is not adequately

concerned about:
(A) Passenger safety on the roads
(B) Life cover insurance of the vehicle owner
(C) Pollution control system in the vehicle
(D) Rising cost of the two wheeler
14.
What could be the reason behind timing of the haze report just before the Kyoto meet?

(A) United Nations is working with U.S.A.
(B) Organizers of the forthcoming meet to teach a lesson to the U.S.A.
(C) Drawing attention of the world towards devastating effects of environment degradation.
(D) U.S.A. wants to use it as a handle against the developing countries in the forthcoming meet
15.
Which of the following is the indication of environmental degradation in South Asia?

(A) Social and economic inequality
(B) Crumbling health care system
(C) Inadequate pollution control system
(D) Radically changing monsoon pattern
16.
Community Radio is a type of radio service that caters to the interest of:

(A) Local audience
(B) Education
(C) Entertainment
(D) News
17.
Orcut is a part of:

(A) Intra personal Communication
(B) Mass Communication
(C) Group Communication
(D) Interpersonal Communication
18.
Match List­I with List­II   and select the correct answer using the codes given

List­I                                                     List ­ II
(Artists)                                                   (Art)
(a) Amrita Shergill                                    (i) Flute
(b) T. Swaminathan Pillai                          (ii) Classical Song
(c) Bhimsenjoshi                                      (iii) Painting
(d) Padma Subramaniyam                         (iv) Bharat Natyam
Codes:     
           (a)        (b)        (c)         (d)     
(A)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)     
(B)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)     
(C)       (iv)       (ii)        (iii)       (i)     
(D)       (i)        (iv)        (ii)        (iii)     
19.
Which is not correct in latest communication award?

(A) Salman Rushdie  - Booker's Prize ­ July 20, 2008
(B) Dilip Sanghavi­ -  Business Standard CEO Award July 22, 2008
(C) Tapan Sinha­  - Dada Saheb Falke Award, July 21, 2008
(D) Gautam Ghosh - ­ Osians Lifetime Achievement Award July 11, 2008
20.
Firewalls are used to protect a communication network system against:

(A) Unauthorized attacks
(B) Virus attacks
(C) Data­ driven attacks
(D) Fire­ attacks


this book is important for UGC NET-2018 Exam

Answer:
1
(A)
6
(D)
11
(D)
16
(A)
2
(B)
7
(C)
12
(C)
17
(D)
3
(B)
8
(B)
13
(B)
18
(A)
4
(C)
9
(A)
14
(D)
19
(D)
5
(B)
10
(C)
15
(D)
20
(A)


Post a Comment

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal