Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-70

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, April 10, 2018

EPISODE-64 has 20 Practice Questions with Answer for UGC NET-2018 Exam

1
Damodaran Committee was appointed in 1971 to review working of
(A) Medical College Libraries
(B) National Science Libraries
(C) Agriculture Libraries
(D) Polytechnic Libraries
2
Which form of reasoning is the process of drawing a specific conclusion from a set of premises?
(A) Rationalism
(B) Deductive reasoning
(C) Inductive reasoning
(D) Probabilistic
3
A non-linear model of information seeking behavior was presented by
(A) T.D. Wilson
(B) Ellis
(C) Kulthou
(D) Allen Foster
4
Which of the following programming language is exclusively used for Artificial Intelligence?
(A) C
(B) J2EE
(C) Prolog
(D) JAVA
5
To make a program safe, one should take care of
(A) Strong authentication and access controls
(B) Error checking controls
(C) Do risk analysis
(D) Vendor’s credibility
6
In CDS/ISIS ‘delimiters’ means
(A) Field address
(B) Field repeatability
(C) Field format
(D) Subfield indicators
7
A systematic method and process of studying and evaluating whether the expenditure for products, materials, or services is justified by the benefits is
(A) Break Even Analysis
(B) Cost-Effective Analysis
(C) System Analysis
(D) Administrative Analysis
8
What is the relationship between ISBD and cataloguing codes?
(A) They are not related to each other
(B) ISBD includes cataloguing rules
(C) ISBD can replace cataloguing rules
(D) Anglo-American codes include bibliographic description
9
Who first used the phrase ‘Bibliographical Control’?
(A) Paul Otlet
(B) Henry La Fontaine
(C) Luther Evans
(D) Konrad Gesner
10
Cost recovery and profit making aspects in relation to gathering information, organization, services and usage, etc. refer to
(A) Economy evaluation
(B) Coverage evaluation
(C) Workforce evaluation
(D) User evaluation
11
What was the expected feature of fifth generation computers when Japan started FGCS?
A) Operating Systems
B) Parallel Processing
C) ULSI
D) None of above
12
What was the first computer to perform all calculation using electronics rather than wheels, ratchets, or mechanical switches?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above
13
What was the main disadvantage of vacuum tubes?
A) They were larger in size
B) They consumed a lot of electricity
C) They produced heat and often burned out
D) The operation cost was high
14
When a source referred to once in the footnote is referred to again and between them no other reference (i.e. citation) intervenes, then   the footnote uses the abbreviation
A) Ibid
B) Id
C) Op.Cit
D) None of the above
15
When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
A) 1978
B) 1984
C) 1990
D) 1991
16
When was Pascaline invented?
A) 1617
B) 1620
C) 1642
D) 1837
17
When was the company named IBM?
A) 1914
B) 1924
C) 1975
D) None of above
18
When was the first electro-mechanical computer developed?
A) 1880
B) 1990
C) 1944
D) None of above
19
When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
A) Hewlett-Packard, 1980
B) Epson, 1981
C) Laplink Traveling Software Inc, 1982
D) Tandy Model-200, 1985
20
When was the X window system born?
A) 1984
B) 1989
C) 1988
D) 1990

this book is important for UGC NET-2018 Exam

Answer:
1
(D)
11
(B)
2
(B)
12
(B)
3
(D)
13
(C)
4
(C)
14
(A)
5
(A)
15
(D)
6
(D)
16
(C)
7
(B)
17
(B)
8
(D)
18
(C)
9
(C)
19
(B)
10
(A)
20
(A)


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal