Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-59

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Wednesday, March 21, 2018

Model Questions with Answer Series-06 for UGC NET-2018 Exam

1
Who was the Chairman of ‘National Policy on Library & Information Systems’ (1986)?

(A) D. N. Banerjee
(B) D. P. Chattopadhyay
(C) Sam Pitroda
(D) KalpanaDasgupta
2
The significance of the year 2011 for LIS education in India is

(A) Golden Jubilee year
(B) Platinum Jubilee year
(C) Diamond Jubilee year
(D) Centenary year
3
Digital Reference Service can be offered through

(A) FAX
(B) OPAC
(C) Ask your librarian
(D) Consortia
4
 “Biotechnology” is formed as a result of

(A) Fusion
(B) Lamination
(C) Fission
(D) Agglomeration
5
The order of significance of “Thing, Material and Action” among various components of a compound subject was expanded by

(A) J. Kaiser
(B) E. J. Coates
(C) J. R. Sharp
(D) J. E. L. Farradane
6
Relational Database is

(A) A work which has some relationship to another work
(B) A symbol representing relationship between two concepts
(C) Manipulation commands which relate records in different fields
(D) All of the above
7
 “Shodhganga” is a repository of

(A) E – Resources
(B) E – Thesis
(C) E – Journals
(D) E – Books
8
Which of the following tests can be employed for hypothesis testing?

(A) F – test
(B) Chi – square test
(C) t – test
(D) All of the above
9
 ‘RRRLF’ falls under the :

(A) Ministry of Human Resource Development
(B) Ministry of Information & Broadcasting
(C) Ministry of Culture
(D) Ministry of Science & Technology
10
 “Internet Public Library” is being maintained by

(A) MIT, Massachusettes
(B) University of Michigan
(C) University of Arizona
(D) Drexal University



Answer:
1
(B)
6
(C)
2
(D)
7
(B)
3
(C)
8
(D)
4
(A)
9
(C)
5
(B)
10
(D)


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal