Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-59

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Wednesday, March 14, 2018

Model Questions with Answer Series-05 for UGC NET-2018 Exam

1
A ratio represents the relation between

(A) Part and Part
(B) Part and Whole
(C) Whole and Whole
(D) All of the above
2
Out of four numbers, the average of the first three numbers is thrice the fourth number. If the average of the four numbers is 5, the fourth number is

(A) 4.5
(B) 5
(C) 2
(D) 4
3
Circle graphs are used to show

(A) How various sections share in the whole?
(B) How various parts are related to the whole?
(C) How one whole is related to other wholes
(D) How one part is related to other parts?
4
On the keyboard of computer each character has an "ASCII" value which stands for

(A) American Stock Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) African Standard Code for Information Interchange
(D) Adaptable Standard Code for Information Change
5
Which part of the Central Processing Unit (CPU) performs calculation and makes decisions

(A) Arithematic Logic Unit
(B) Alternating Logic Unit
(C) Alternate Local Unit
(D) American Logic Unit
6
"Dpi" stands for 

(A) Dots per inch
(B) Digits per unit
(C) Dots pixel inch
(D) Diagrams per inch
7
The process of laying out a document with text, graphics, headlines and photographs is involved in

(A) Deck Top Publishing
(B) Desk Top Printing
(C) Desk Top Publishing
(D) Deck Top Printing
8
Transfer of data from one application to another line is known as

(A) Dynamic Disk Exchange
(B) Dodgy Data Exchange
(C) Dogmatic Data Exchange
(D) Dynamic Data Exchange
9
Tsunami occurs due to

(A) Mild earthquakes and landslides in the oceans
(B) Strong earthquakes and landslides in the oceans
(C) Strong earthquakes and landslides in mountains
(D) Strong earthquakes and landslides in deserts
10
Which of the natural hazards have big effect on Indian people each year?

(A) Cyclones
(B) Floods
(C) Earthquakes
(D) Landslides
11
Comparative Environment Impact Assessment study is to be conducted for

(A) The whole year
(B) Three seasons excluding monsoon
(C) Any three seasons
(D) The worst season
12
Sea level rise results primarily due to

(A) Heavy rainfall
(B) Melting of glaciers
(C) Submarine volcanism
(D) Seafloor spreading
13
The plume rise in a coal based power plant depends on

(i) Buoyancy
(ii) Atmospheric stability
(iii) Momentum of exhaust gases
Identify the correct code: 
(A) (i) and (ii) only
(B) (ii) and (iii) only
(C) (i) and (iii) only
(D) (i), (ii) and (iii)
14
Value education makes a student

(A) Good citizen
(B) Successful businessman
(C) Popular teacher
(D) Efficient manager
15
Networking of libraries through electronic media is known as

(A) INFLIBNET
(B) Libinfnet
(C) Internet
(D) HTML
16
The University which telecasts interactive educational programmes through its own channel is

(A) B.R.Ambedkar Open University, Hyderabad
(B) I.G.N.O.U.
(C) University of Pune
(D) Annamalai University



Answer
1
(D)
6
(A)
2
(C)
7
(C)
3
(B)
8
(D)
4
(B)
9
(B)
5
(A)
10
(B)
11
(A)
14
(A)
12
(B)
15
(A)
13
(B)
16
(B)


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal