Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-59

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, March 12, 2018

Model Questions with Answer Series-04 for UGC NET-2018 Exam

1
Feed­back of a message comes from



(A) Satellite
(B) Media
(C) Audience
(D) Communicator
2
Collection of information in advance before designing communication strategy is known as:



(A) Feed­back
(B) Feed­forward
(C) Research study
(D) Opinion poll
3
The aspect ratio of TV screen is



(A) 4:3
(B) 4:2
(C) 3:5
(D) 2:3
4
Which is the number that comes next in the sequence?




9, 8, 8, 8, 7, 8, 6,    
(A) 5
(B) 6
(C) 8
(D) 4
5
If in a certain language TRIVANDRUM is coded as 2 5 9 5 3 5 4 7 5 8, how would MADRAS be coded?



(A) 834536
(B) 834538
(C) 834530
(D) 834539
6
The question to be answered by factorial analysis of the quantitative data does not explain one of the following



(A) Is 'X' related to 'Y'?
(B) How is 'X' related to 'Y'?
(C) How does 'X' affect the dependent variable 'Y' at different levels of another independent variable 'K' or 'M'?
(D) How is 'X' by 'K' related to 'M'?
7
January 12, 1980 was Saturday, what day was January 12, 1979



(A) Saturday
(B) Friday
(C) Sunday
(D) Thursday
8
How many Mondays are there in a particular month of a particular year, if the month ends on Wednesday?



(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) None of the above
9
From the given four statements, select the two which cannot be true but yet both can be false. Choose the right pair







(i) All men are mortal
(ii) Some men are mortal
(iii) No man is mortal
(iv) Some men are not mortal 
(A) (i) and(ii)
(B) (iii) and (iv)
(C) (i) and(iii)
(D) (ii) and(iv)
10
A Syllogism must have



(A) Three terms
(B) Four terms
(C) Six terms
(D) Five terms
11
Copula is that part of proposition which denotes the relationship between



(A) Subject and predicate
(B) Known and unknown 
(C) Major premise and minor premise
(D) Subject and object 
12
"E" denotes



(A) Universal Negative Proposition
(B) Particular Affirmative Proposition
(C) Universal Affirmative Proposition
(D) Particular Negative Proposition
13
'A' is the father of 'C, and 'D' is the son of 'B'. 'E' is the brother of 'A'. If 'C is the sister of 'D', how is 'B' related to 'E'?



(A) daughter
(B) husband
(C) sister­in­law
(D) brother­in­law
14
Which of the following methods will you choose to prepare choropleth map




of India showing urban density of population:
(A) Quartiles
(B) Quintiles
(C) Mean and SD
(D) Break ­ point
15
Which of the following methods is best suited to show on a map the types of crops being grown in a region?



(A) Choropleth
(B) Chorochromatic
(C) Choroschematic
(D) Isopleth
16
Adjusting the photo for publication by cutting is technically known as



(A) Photo cutting
(B) Photo bleeding
(C) Photo cropping
(D) Photo adjustment
17
One important symptom of bad governance is



(A) Corruption
(B) High taxes
(C) Complicated rules and regulations
(D) High prices
18
When corruption is rampant, public officials always aim at many opportunities for



(A) Public benefits
(B) Public profit
(C) Private profit
(D) Corporate gains
19
Productivity linked incentives to public/private officials is one of the indicatives for



(A) Efficient government
(B) Bad governance
(C) Inefficient government
(D) Corruption
20
The spiralling corruption can only be contained by promoting



(A) Private profit
(B) Anti­corruption campaign
(C) Good governance
(D) Pay­offs and kick backs
21
Press Council of India is located at



(A) Chennai
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) Delhi




Answer
1
(A)
8
(B)
2
(D)
9
(D)
3
(A)
10
(B)
4
(C)
11
(A)
5
(A)
12
(A)
6
(D)
13
(C)
7
(B)
14
(A)



15
(A)
18
(C)
16
(C)
19
(A)
17
(A)
20
(A)

21
(D)



Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal