Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-70

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, March 13, 2018

EPISODE-60 has 20 Practice Questions with Answer for UGC NET-2018 Exam

The secondary storage devices can only store data but they cannot perform
((A) Arithmetic Operation
(B) Logic operation
(C) Fetch operations
(D) Either of the above
2  
The Second Generation Computer was based on
(A) Vacuum Tube
(B) Silicon Chips
(C) Transistor
(D) Bio Chips
The spiral of scientific method involves the following steps in correct sequence :
(I) Zenith
(II) Ascendant
(III) Nadir
(IV) Descendant
Codes:
(A) (I), (III), (II), (IV)
(B) (II), (III), (I), (IV)
(C) (III), (II), (I), (IV)
(D) (I), (IV), (III), (II)
4  
The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of
or     media with varying capacities
(A) Memory or video
(B) Magnetic or optical
(C) Optical or memory
(D) Video or magnetic
The teaching is not thought as a process of
(A) Directing The Activities Of People.
(B) Listening The Recitation Of Pupils.
(C) Indoctrinating Adult Ideas To Young People
(D) None Of These
The term ‘computer’ is derived from
(A) Greek language
(B) Sanskrit language
(C) Latin language
(D) German language
The term ‘least restrictive environment’ refers to the education of the
(A) Handicapped
(B) Gifted
(C) Early Childhood Youngsters
D)Retarded
The term gigabyte refers to
(A) 1024 bytes
(B) 1024 kilobytes
(C) 1024 megabytes
(D) 1024 gigabyte
The term GIGO is relate to which characteristics of computers?
(A) Speed
(B) Automatic
(C) Accuracy
(D) Reliability
10 
The term GIGO is related to
(A) Accuracy
(B) Reliability
(C) Versatility
(D) Automatic
11 
The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:
(A) Data collection terminal
(B) OCR register terminal
(C) Video Display terminal
(D) POS terminal
12 
The time of gap between two sessions of Parliament is not more than
 (A) 180 days
(B) 120 days
(C) 150 days
(D) 90days
13  
The translator program used in assembly language is called
(A) Compiler
(B) Interpreter
(C) Assembler
(D) Translator
14 
The two kinds of main memory are:
(A) Primary and secondary
(B) Random and sequential
(C) ROM and RAM
(D) All of above
15  
The two major types of computer chips are
(A) External memory chip
(B) Primary memory chip
(C) Microprocessor chip
(D) Both b and c
16 
The value of each bead in heaven is
(A) 1
(B) 3
(C) 5
(D) 7
17 
The word processing task associated with changing the appearance of a document is
(A) Editing
(B) Writing
(C) Formatting
(D) All of above
18  
Theory X and Theory Y related to
(A) Planning
(B) Motivation
(C) Innovation
(D) None of the above
19 
There are so many definiations of learning. Which of the following is most adequate?
(A) The Modification Of Behaviour
(B) The Development Of Skills
(C) The Acquisition And Organisations Of Knowledge
D)All Of These
20  
To locate a data item for storage is
(A) Field
(B) Feed
(C) Database
(D) Fetch



Answer
1
(D)
6
(C)
2
(C)
7
(A)
3
(C)
8
(C)
4
(B)
9
(C)
5
(C)
10
(A)
11
(D)
16
(C)
12
(A)
17
(C)
13
(C)
18
(B)
14
(C)
19
(A)
15
(D)
20
(D)


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal