Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-59

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Friday, February 16, 2018

Practice Question Series for KVS Librarian Exam-2018-Series-17



Direction : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases in the passage are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
The great Acharyas have said that having discovered a great goal, surrender yourself to that goal and act towards it, drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy. Do not allow this energy to be dissipated in the futile memories of the past regrets or failures, nor in the imagined sorrow of the future, nor in the excitement of the present. And thus bring that entire energy focussed into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is till now considered most inefficient finds his way to the highest achievement and success.
This is said easily in a second. But in order to train our mind to this attitude it needs considerable training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfections. Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity will bring the country to a wrong end indeed.
If each one is given a car to achieve an ideal socialistic pattern and nobody knows driving but everybody starts driving, what would be the condition on the road? Everybody has equal right on the public road. Then each car must necessarily dash against the other, and there is bound to be a jumble. This seems to be the very apt pattern of life that we are heading to. Everyone of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is, intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly or guide it to the proper destination.
Direction: Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

Directions (Q. 1-2): Select the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.
1
CONSIDERABLE

(A) worthless

(B) adequate

(C) insignificant

(D) thoughtless
2
FUTILE

(A) useful

(B) fruitless

(C) energetic

(D) cherishing
Direction (Q. 3-7): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below.
(A) While we learn most words from informal conversations, the best way of increasing one's vocabulary is by reading good books and referring to the dictionary whenever one comes across a difficult word.
(B) But, it is a good habit to look up a dictionary whenever there is some doubt.
(C) Sometimes even a subsequent sentence may throw some light on its meaning.
(D) Sometimes it is possible to know the meaning of a word by studying the context in which it has been used.
(E) The same word may have different meanings depending upon the way it has been used.
(F) A good dictionary will usually show the variations in the meaning of a word.

3
Mark the sentence which should come FIRST after rearrangement.

(A) A

(B) B

(C) C

(D) D
4
Mark the sentence which should come SECOND after rearrangement.

(A) B

(B) C

(C) D

(D) E
5
Mark the sentence which should come FOURTH after rearrangement.

(A) B

(B) C

(C) D

(D) E
6
Mark the sentence which should come FIFTH after rearrangement.

(A) F

(B) D

(C) C

(D) B
7
Mark the sentence which should come SIXTH after rearrangement.

(A) F

(B) E

(C) C

(D) B
Direction (Q. 8-10): In each sentence below, a word group of words has been printed in the bold. From the five answer choices given below each sentence, pick out the one which can substitute the bold word/group of words correctly, without changing the meaning of the sentence.

8
The guard will stop the train before it entered the station.

(A) entered into the

(B) entered in

(C) enters the

(D) enters to the
9
The book does not have their cover.

(A) have not their

(B) have not that

(C) has not their

(D) not have its
10
The soldier jumps to attention when the colonel went by.

(A) jumps in

(B) jumps with

(C) jumped into

(D) jumped to
Direction (Q. 11-15): Complete the statements

11
Her father was a renowned historian and her mother wrote

(A) the stories of the children

(B) child stories

(C) stories for child

(D) stories for children
12
As the fog became dense

(A) the vision became difficult

(B) mist shrouded

(C) visibility became poor

(D) sight was affected
13
America was discovered and inhabited thousands of years before

(A) the Europeans arrived

(B) the European had arrived

(C) Europeans arrived

(D) European invasion
14
__________of solar energy is an ancient methodory.

(A) drying food out

(B) drying food by means

(C) drying foods with means

(D) drying food as means
15
The satellite exploded before it

(A) arose

(B) had arisen

(C) had risen

(D) got up
Direction (Q. 16-20): Arrange the parts P, Q, R and S into a meaningful sentence.

16
P. fall by the day

Q. the currency ratings do not

R. the economy in Utopia

S. is the best as

(A) PSRQ

(B) QPRS

(C) RSQP

(D) RPQS
17
P. You may imprint it in your heart

Q. and let every breath

R. of yours

S. give expression to it.

(A) PQRS

(B) PRQS

(C) SRPQ

(D) RPQS
18
P. can be deceptive

Q. looking at average

R. the report further says

S. in a complex market like India's

(A) RPQS

(B) RSQP

(C) SQRP

(D) SPQR
19
P. The cadet revealed

Q. and indicated

R. without hesitation his preference

S. a selective approach

(A) PQSR

(B) SRQP

(C) RPSQ

(D) PSQR
20
P. Quality and competition

Q. it is an example of

R. a protectionist government

S. that promoted

(A) PSRQ

(B) QPSR

(C) RQPS

(D) QRSP

Creator, Author, Editor and Compiler  -Asheesh Kamal
Thanks for Visiting 
Asheesh Kamal
Protected by Copyscape
Click here & Buy Now:
this book is important for KVS Librarian Exam

Answer
1
C
6
A
2
A
7
B
3
A
8
C
4
C
9
D
5
A
10
D
11
D
16
C
12
C
17
A
13
A
18
B
14
B
19
D
15
A
20
D


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal