Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-70

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, February 27, 2018

EPISODE-58 has 20 Model Questions with Answer for UGC NET Exam


1
The first edition of DDC was published in the year

(A) 1875
(B) 1876
(C) 1877
(D) 1879
2
Bibliology is the science that studies

(A) Commonalities between biology  and librarianship
(B) Books from their origins in human society to the present time
(C) Books published before 200 BC
(D) The concept of paperless society
3
MARC formats are used for

(A) Classification of reading materials
(B) Compilation of bibliographies
(C) Cataloguing
(D) Industrial purposes
4
‘The Punjab Library Primer’, a book on Library Science, was written by

(A) Dr. Abdul Moid
(B) Asa Don Dickinson
(C) S.R. Ranganathan
(D) Dr. Anis Khurshid
5
The Statesman’s Yearbook is published by

(A) Palgrave Macmillan, London
(B) McGraw-Hill New York
(C) Leiden Netherlands
(D) None of these
6
Informetrics is

(A) Mathematical research related to libraries
(B) A branch of Computer Science
(C) Mathematical Economics
(D) The study of Internet
7
The organization that owns all the copyrights of DDC is

(A) OCLC (Online Computer Library Center), Ohio
(B) Forest press
(C) Oxford University press
(D) R.R. Bowker
8
The first law of library science enunciated by Ranganathan is

(A) Library is a growing organism
(B) Books are for use
(C) Every book its reader
(D) Save the time of the reader
9
Clay tablets of ancient Mesopotamia have been preserved in

(A) British Museum
(B) Library of Congress
(C) India office Library
(D) Both A and B
10
Bibliometrics is

(A) Bibliographical control
(B) Bibliographical references
(C) Indexing
(D) Library research
11
WAN stands for

(A) Wap Area Network
(B) Wide Area Network
(C) Wide Array Net
(D) Wireless Area Network
12
Pinakes was a/an

(A) Ancient scientist
(B) Library Building
(C) Library catalogue
(D) Bibliographer
13
Biblioklept is the one who

(A) Designs library buildings
(B) Steals books and other material from libraries
(C) Borrows books from libraries
(D) None of the above
14
Bibliographical information is related to

(A) Details concerning a publication
(B) Information about library timings
(C) Information about the number of books in a library
(D) Details about circulation statistics
15
Liaquat Memorial Library is situated in

(A) Lahore
(B) Karachi
(C) Bahawalpur
(D) Multan
16
Bibliotherapy means

(A) The process to compile bibliography
(B) Compiling dictionaries
(C) Treatment of patient by using reading material
(D) None of these
17
Encyclopedia Americana is published by

(A) McGraw-Hill
(B) R.R. Bowker
(C) Grolier Inc
(D) Blackwell
18
Biblioholism is a habit where a person

(A) Loves to purchase, read, store, admire books in excess.
(B) Donates books to orphan houses
(C) Builds libraries privately
(D) Gathers manuscripts
19
Bibliophobia is a term used for a person who scares of

(A) Fire
(B) Water
(C) Books
(D) Aeroplanes
20
The National Library of India is situated in

(A) Mumbai
(B) New Delhi
(C) Hyderabad
(D) Kolkata

Answer
1
B
6
A
2
B
7
A
3
C
8
B
4
B
9
A
5
A
10
D
11
B
16
C
12
C
17
C
13
B
18
A
14
A
19
C
15
B.
20
D.


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal