Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-74

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Wednesday, February 21, 2018

44 Probable Questions with Answer for KVS Librarian Exam-2018

1
Herzberg’s is two factor theory deals with?
(A) Staff recruitment
(B) Leadership
(C) Decision making
(D) Motivation
2
Raja Rammohan Roy Library Foundation?
(i) Promotes public libraries
(ii) Located at Mumbai
(iii) Promotes school libraries
(iv) Located at Kolkata
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
3
The “Principle of Literary Warrant” was propounded by?
(A) S.R. Ranganathan
(B) W. Hulme
(C) Melvil Dewey
(D) Derek De Solla Price
4
Pre-natal Cataloguing means :
(A) Simplified Cataloguing
(B) Pre-Publication Cataloguing
(C) Selective Cataloguing
(D) Shared Cataloguing
5
The author who defined Reference Service as the “Process of establishing contact between a reader and his documents in a personal way” is?
(A) WA. Katz
(B) L. Shores
(C) M. Hutchins
(D) S. R. Ranganathan
6
Identify the odd one?
(A) LISA
(B) Psychological Abstracts
(C) Index Medicus
(D) World of Learning
7
WIPO stands for?
(A) World Information and Patents Organisation
(B) World Intellectual Property Organisation
(C) World International Property Organisation
(D) World Information Protection Organisation
8
Which of the following is not correctly matched?
(A) DELNET - Telecommunication Network
(B) Digital Library - Print Material
(C) Thesaurus - List of Descriptors
(D) ISBN - Serial Number
9
An entry in an Abstracting Journal consists of ?
(A) Bibliographic citation
(B) An abstract and bibliographic citation
(C) Annotation
(D) Bibliographic citation, an abstract and initials of the abstractor
10
Technological Gatekeeper is?
(i) An informal channel
(ii) A term coined by T.J. Allen
(iii) A formal channel
(iv) A term coined by Derek De J. Solla Price
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iii) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
11
The National Library for the visually handicapped is located at?
(A) Allahabad
(B) Indore
(C) Dehradun
(D) Nainital
12
In which of the following network topologies, all the computers are connected to a central computer ?
(A) Ring
(B) Star
(C) Bus
(D) Peer to Peer
13
If the size of the study population is very small, the following sampling method will give better results?
(A) Purposive
(B) Stratified
(C) Random
(D) Census
14
Formatting a document in Computer means?
(A) Editing the content
(B) Changing the appearance
(C) Adding new content
(D) Changing the font size only
15
Which of the following search devices will lead to an increase in the Recall output?
(A) Boolean ‘And’
(B) Boolean ‘Not’
(C) Proximity Operators
(D) Truncation
16
Orientation of library users is a kind of?
(A) Reference Service
(B) Referral Service
(C) Current Awareness Service
(D) Selective Dissemination of Information Service
17
Informal Communication among knowledgeable persons is known as?
(A) Invisible College
(B) Information Gatekeeper
(C) Communication Gatekeeper
(D) Knowledge Management
18
Which of the following are produced by Institute of Scientific Information?
(i) Science Citation Index
(ii) Current Contents
(iii) Index Medicus
(iv) Atom Index
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (i) and (ii) only
(C) (ii) and (iii) only
(D) (i) and (iv) only
19
The term ‘Precision’to measure the performance of Information Retrieval Systems, was suggested by?
(A) S.R. Ranganathan
(B) F.W. Lancastere
(C) Cyril Cleverdon
(D) H.P. Luhn
20
The GMD in a catalogue entry according to AACR-II revised edition is given?
(A) After the title proper
(B) Before the title
(C) After the statement of responsibility
(D) Before the statement of responsibility
21
Which of the following variables cannot be expressed in quantitative terms?
(A) Socio-economic Status
(B) Marital Status
(C) Numerical Aptitude
(D) Professional Attitude
22
A doctor studies the relative effectiveness of two drugs of dengue fever. His research would be classified as
(A) Descriptive Survey
(B) Experimental Research
(C) Case Study
(D) Ethnography
23
The term ‘phenomenology’ is associated with the process of
(A) Qualitative Research
(B) Analysis of Variance
(C) Correlational Study
(D) Probability Sampling
24
The ‘Sociogram’ technique is used to study
(A) Vocational Interest
(B) Professional Competence
(C) Human Relations
(D) Achievement Motivation
25
Media that exist in an interconnected series of communication – points are referred to as
(A) Networked media
(B) Connective media
(C) Nodal media
(D) Multimedia
26
The information function of mass communication is described as
(A) diffusion
(B) publicity
(C) surveillance
(D) diversion
27
An example of asynchronous medium is
(A) Radio
(B) Television
(C) Film
(D) Newspaper
28
In communication, connotative words are
(A) explicit
(B) abstract
(C) simple
(D) cultural
29
A message beneath a message is labelled as
(A) embedded text
(B) internal text
(C) inter-text
(D) sub-text
30
In analog mass communication, stories are
(A) static
(B) dynamic
(C) interactive
(D) exploratory
31
Determine the relationship between the pair of words ALWAYS : NEVER and then select from the following pair of words which have a similar relationship :
(A) often : rarely
(B) frequently : occasionally
(C) constantly : frequently
(D) intermittently : casually
32
Find the wrong number in the sequence: 52, 51, 48, 43, 34, 27, 16
(A) 27
(B) 34
(C) 43
(D) 48
33
In a certain code, PAN is written as 31 and PAR as 35, then PAT is written in the same code as
(A) 30
(B) 37
(C) 39
(D) 41
34
The letters in the first set have certain relationship. On the basis of this relationship, make the right choice for the second set: AF : IK : : LQ : ?
(A) MO
(B) NP
(C) OR
(D) TV
35
If 5472 = 9, 6342 = 6, 7584 = 6, what is 9236?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
36
In an examination, 35% of the total students failed in Hindi, 45% failed in English and 20% in both. The percentage of those who passed in both subjects is
(A) 10
(B) 20
(C) 30
(D) 40
37
Two statements I and II given below are followed by two conclusions (a) and (b). Supposing the statements are true, which of the following conclusions can logically follow ? Statements:
I. Some flowers are red.
II. Some flowers are blue.
Conclusions:
(a) Some flowers are neither red nor blue.
(b) Some flowers are both red and blue.
(A) Only (a) follows.
(B) Only (b) follows.
(C) Both (a) and (b) follow.
(D) Neither (a) nor (b) follows.
38
If the statement ‘all students are intelligent’ is true, which of the following statements are false?
(i) No students are intelligent.
(ii) Some students are intelligent.
(iii) Some students are not intelligent.
(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i) only
Click here for UGC NET Exam Preparation Book
39
A reasoning where we start with certain particular statements and conclude with a universal statement is called
(A) Deductive Reasoning
(B) Inductive Reasoning
(C) Abnormal Reasoning
(D) Transcendental Reasoning
40
What is the smallest number of ducks that could swim in this formation – two ducks in front of a duck, two ducks behind a duck and a duck between two ducks?
(A) 5
(B) 7
(C) 4
(D) 3
41
Mr. A, Miss B, Mr. C and Miss D are sitting around a table and discussing their trades.
(i) Mr. A sits opposite to the cook.
(ii) Miss B sits right to the barber
(iii) The washerman sits right to the barber
(iv) Miss D sits opposite to Mr. C
What are the trades of A and B?
(A) Tailor and barber
(B) Barber and cook
(C) Tailor and cook
(D) Tailor and washerman
42
Which one of the following methods serve to measure correlation between two variables?
(A) Scatter Diagram
(B) Frequency Distribution
(C) Two-way table
(D) Coefficient of Rank Correlation
43
Which one of the following is not an Internet Service Provider (ISP)?
(A) MTNL
(B) BSNL
(C) ERNET India
(D) Infotech India Ltd.
Click here for UGC NET Exam Preparation Book
44
The hexadecimal number system consists of the symbols
(A) 0 – 7
(B) 0 – 9 , A – F
(C) 0 – 7, A – F
(D) None of these


Answer
1
(D)
11
(C)
21
(D)
31
(A)

2
(B)
12
(B)
22
(B)
32
(B)

3
(B)
13
(A)
23
(A)
33
(B)

4
(B)
14
(A)
24
(C)
34
(D)

5
(A)
15
(D)
25
(A)
35
(A)
6
(D)
16
(A)
26
(C)
36
(D)
7
(B)
17
(A)
27
(D)
37
(D)
8
(B)
18
(B)
28
(D)
38
(B)
9
(B)
19
(B)
29
(D)
39
(B)
10
(A)
20
(A)
30
(A)
40
(D)
41
(C)
42
(D)
43
(D)
44
(B)


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal