Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-59

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Friday, January 19, 2018

Practice Question Series for KVS Librarian Exam-2018-Series-05

1
One of the following has designed models of communication :
(A) Shannon and Weaver
(B) Ranganathan and Neelmeghan
(C) Losswell and Gerbher
(D) Blake and Mouton
2
The following is the search engine for scientific information only :
(A) Google
(B) SCIRUS
(C) Yahoo
(D) Alta Vista
3
Which Association was established in 1876 ?
(A) LA
(B) ALA
(C) ILA
(D) IASLIC
4
ISBN now consists of
(A) 10 digits
(B) 13 digits
(C) 15 digits
(D) 8 digits
5
INDEST is a
(A) Bibliography
(B) Consortium
(C) Directory
(D) Dictionary
6
“Search strategy is the mirror in the dark”. Whose quotation is this ?
(A) Kartz
(B) Ranganathan
(C) Bliss
(D) Cutter
7
Headquarters of UNESCO is :
(A) Washington
(B) Paris
(C) London
(D) The Hague
8
CALIBER is sponsored by :
(A) INFLIBNET
(B) DELNET
(C) AGRINET
(D) CALIBNET
9
Maslow’s theory is related to :
(A) Motivation
(B) Leadership
(C) Maturity
(D) Scientific Management
10
OAI stands for :
(A) Open Access Initiatives
(B) Open Archives Initiatives
(C) On-line Archives Initiatives
(D) On-line Access Initiatives
11
A statement that is to be tested in research is called :
(A) Problem
(B) Assumption
(C) Hypothesis
(D) All the above
12
Dublin core is related to :
(A) Metadata
(B) MARC
(C) ISBD
(D) CCF
13
POSDCORB coined by :
(A) Fayol
(B) Maslow
(C) Gulic
(D) Ranganathan
14
“God has chosen me as an instrument, the honour done to me should act as an incentive to the younger generation to devote their lives whole heatedly to library science and service”. Whose quotation is this?
(A) B. S. Kesavan
(B) Melvil Dewey
(C) S. R. Ranganathan
(D) W. C. B Sayers
15
Peter Phyrr developed this technique :
(A) PPBS
(B) Line by Line Budget
(C) Zero Based Budgeting
(D) Performance Budget
16
ISDN stands for :
(A) International Standard Digital Network
(B) International Standard Distributed Network
(C) Integrated Services Digital Network
(D) Integrated Services Distributed Network
17
Routing of periodicals is considered as :
(A) CAS
(B) SDI
(C) Translation service
(D) Indexing and Abstracting service
18
The unit for measuring the speed of the transmission of the data is called :
(A) Baud
(B) Protocol
(C) HTTP
(D) RAM
19
OCLC Project, MARC Project are the examples of :
(A) Co-operative storage of materials
(B) Co-operative Acquisition of materials
(C) Co-operative processing of materials
(D) Co-operative sharing of materials
20
Fundamental facts of research are available in :
(A) Primary sources
(B) Secondary sources
(C) Tertiary sources
(D) None of the above


Thanks for Visiting 
Asheesh Kamal


Answer:
1
(A)
11
(C)
2
(B)
12
(A)
3
(B)
13
(C)
4
(B)
14
(C)
5
(B)
15
(C)
6
(A)
16
(C)
7
(B)
17
(A)
8
(A)
18
(A)
9
(A)
19
(C)
10
(B)
20
(A)


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal