Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-70

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Friday, December 29, 2017

Practice Question Series for KVS Librarian Exam-2018-Series-04


1


The publisher of “Information Power: Building Partnership for Learning” is
(A) AASL
(B) AECT
(C) ALA
(D) ILA

2


In 1974, Zurkowski used for the first time which of the following term?
(A) Digital Literacy
(B) Media Literacy
(C) Computer Literacy
(D) Information Literacy

3


Inference Engine is a part of which information system?
(A) Management information System
(B) Decision Support System
(C) Expert System
(D) Open System

4


Which of the following is not related to case study approach in a research design ?
(A) Indepth Study
(B) Study of one/limited cases
(C) General study
(D) Little concern about generalisation to a large population


5

 “Students’ visit to Library is influenced by the availability of Internet”. State “Students’ visit to library” is which kind of variable?
(A) Independent Variable
(B) Intervening Variable
(C) Dependent Variable
(D) Intercept Variable


6

Idiographic hypothesis is directed towards predicting the behaviour of
(A) An Individual
(B) Group of People
(C) Masses
(D) People from same school of thought




7
In the process of reasoning when we start with a specific statement, and conclude to a general statement, it is called
(A) Deductive Reasoning
(B) Inductive Reasoning
(C) Abnormal Reasoning
(D) Transcendental Reasoning


8

Solomon Four group design is related to
(A) Field studies
(B) Pretest-post test control group design
(C) Data Analysis Model
(D) Statistical Technique


9

The information network that connects Universities and Colleges in United Kingdom :
(A) JANET
(B) SERCNET
(C) OCLC
(D) BONET


10

Internet filtering is
(A) A form of censorship
(B) Acceptable user policy
(C) Access to inappropriate material
(D) Blocking internet facility



11
Which one of the following is a Bulletin Board Service on Internet?
(A) Picaso
(B) Google talk
(C) Blog
(D) Oovoo


12

Virus is a software which can
(A) Manipulate data
(B) Replicate itself
(C) Damage computer
(D) All the above



13
Which one of the following protocol is used in file transfer over internet ?
(A) FTP
(B) SMTP
(C) POP
(D) TCP/IP



14
Scaler chain shows
(A) Authority structure
(B) Scale of performance of staff
(C) Chain for locating racks
(D) A link in the chain


15

Blair and Maron evaluation study on retrieval effectiveness of full text search is called
(A) SMART Retrieval Experiment
(B) MEDLARS evaluation study
(C) STAIRS project
(D) Cranefield – II Project




16
In cataloguing, the square brackets [ ] are used
(A) to enclose information taken from outside
(B) to enclose the details of printed / manufacturer
(C) to enclose series statements
(D) to enclose statement of accompanying material



17
Which Section of AACR – II (R) deals with serial publications ?
(A) Part – A, Section – 3
(B) Part – B, Section – 3
(C) Part – A, Section – 12
(D) Part – B, Section – 12




18
When two or more basic subjects having same relational approach form a specific subject, the relation is termed as
(A) Speciater relation
(B) Co-ordinate relation
(C) Phase relation
(D) Hierarchical relation



19
The concept of ‘Stopword’ list is relevant in the context of
(A) Uniform Indexing
(B) Citation Indexing
(C) Chain Indexing
(D) Keyword Indexing



20
A version of KWIC augmented with author/name is called
(A) WADEX
(B) KWOC
(C) KWAC (
D) KWIC



21
 ‘Segmentation’ is associated with
(A) Reference Service
(B) Market Survey Report
(C) Digest Service
(D) Indexing Service



22
State of the art report generally highlights
(A) General Aspects
(B) Technical Aspects
(C) Administrative Aspects
(D) All of the above



23
Who propounded “Minimum, Middling and Maximum Theories” of reference service ?
(A) C.M. Winchell
(B) James I. Wyer
(C) Samuel Rothstein
(D) D.W. Lewis



24
Even though ‘Xerography’ is a photocopying method, but it is called
(A) Diazographic
(B) Thermographic
(C) Electrofax
(D) Electrostatic



25
‘CODEN’ is connected with
(A) Books
(B) Serials
(C) Reports
(D) Gray Literature

Creator, Author, Editor and Compiler  -Asheesh Kamal
Thanks for Visiting 
Protected by Copyscape

1
(C)
6
(A)
11
(C)
2
(D)
7
(B)
12
(D)
3
(C)
8
(B)
13
(A)
4
(C)
9
(A)
14
(A)
5
(C)
10
(A)
15
(C)
16
(A)

21
(B)
17
(C)
22
(B)
18
(C)
23
(C)
19
(D)
24
(D)
20
(A)
25
(B)





Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal