Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-59

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Thursday, December 28, 2017

Practice Question Series for KVS Librarian Exam-2018-Series-03

1



The Principle of Canonical Sequence is one of the principles of
(A) Facet Sequence
(B) Fundamental Categories
(C) Helpful Sequence
(D) Basic laws
2



Gazetteer of India was first published by
(A) Ministry of Education and Social Welfare
(B) Ministry of Information and Broadcasting
(C) Ministry of Home Affairs
(D) Controller of Publications
3



The Digital Millennium Copyright Act (DMCA) is
(A) United States Copyright Law
(B) British Copyright Law
(C) European Copyright Law
(D) Russian Copyright Law
4



Who is the author of ‘Systematic Indexing’?
(A) E.J. Coates
(B) J. Kaiser
(C) C.A. Cutter
(D) J.W. Metcalfe
5



Public Library Manifesto was developed by
(A) Delhi Public Library
(B) UNESCO
(C) RRRLF
(D) IFLA
6



A hard copy would be prepared on a
A) Line printer
B) Dot matrix Printer
C) Typewriter terminal
D) All of the above
7



The term GIGO is relate to which characteristics of computers?
A) Speed
B) Automatic
C) Accuracy
D) Reliability
8



Which of the following programming language were used in first generation computers?
A) Machine language
B) Assembly language
C) Both of above
D) None of above
9



To locate a data item for storage is
A) Field
B) Feed
C) Database
D) Fetch
10



Who used punched cards practically for the first time in the history of computers?
A) Charles Babbage
B) Dr. Herman Hollerith
C) Howard Aikin
D) Joseph Jacquard
11




One of the popular mass storage device is CD ROM. What does
CD ROM stand for?
A) Compactable Read Only Memory
B) Compact Data Read Only Memory
C) Compactable Disk Read Only Memory
D) Compact Disk Read Only Memory
12



Identify the true statement
A) Computers are 100% accurate but it can suffer from GIGO
B) Computers are reliable because they use electronic component which have very low failure rate
C) Computer is never tired and does not suffer from boredom
D) All of above
13



FORTRAN is
A) File Translation
B) Format Translation
C) Formula Translation
D) Floppy Translation
14



The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
A) Hardware
B) Software
C) Firmware
D) ROM ware
15



Which of the following memories must be refreshed many times per second?
A) Static RAM
B) Dynamic RAM
C) EPROM
D) ROM
16



What do you call the translator which takes assembly language program as input & produce machine language code as output?
A) Compiler
B) Interpreter
C) Debugger
D) Assembler
17



Serial access memories are useful in applications where
A) Data consists of numbers
B) Short access time is required
C) Each stored word is processed differently
D) Data naturally needs to flow in and out in serial form
18



In mode, the communication channel is used in both directions at the same time?
A) Full-duplex
B) Simplex
C) Half-duplex
D) None of the above
19



Who invented Slide Rules?
A) John Napier
B) William Oughtred
C) Gottfried Leibnitz
D) Blaise Pascal
20



The proper definition of a modern digital computer is
A) An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
B) A more sophistic and modified electronic pocket calculator
C) Any machine that can perform mathematical operations
D) A machine that works on binary code

Thanks for Visiting 
Asheesh Kamal

Answer
1
 (C)
5
 (B)
9
 (D)
2
 (D)
6
 (D)
10
 (B)
3
 (A)
7
 (C)
11
 (D)
4
 (B)
8
 (A)
12
 (D)
13
 (C)
17
 (D)
14
 (C)
18
 (A)
15
 (B)
19
 (B)
16
  (D)
20
 (A)


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal