Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-59

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Wednesday, December 20, 2017

Practice Question Series for KVS Librarian Exam-2018-Series-01


1
The qualitative or quantitative attribute of a variable or set of variables is termed as
(A) data
(B) information
(C) both of above
(D) none of above
2
Main storage is also called
(A) Accumulator
(B) Control Unit
(C) Register Unit
(D) Memory
3
Which of the following are (is) considered to be video component?
(A) Resolution
(B) Color depth
(C) Refresh rate
(D) All of the alcove
4
For what Antikyathera was used?
(A) For counting
(B) For Calculating tax collection
(C) For calculating astronomical positions
(D) For calculating firing weapons
5
Memory unit is one part of
(A) Input device
(B) Control unit
(C) Output device
(D) Central Processing Unit
6
Microprocessors can be used to make
(A) Computer
(B) Digital systems
(C) Calculators
(D) All of the above
7
Which statement is valid about computer program?
(A) High level languages must be converted into machine language to execute
(B) High level language programs are more efficient and faster to execute
(C) It is more difficult to identify errors in high level language program than in low level programs
(D) All of above
8
By programmable machine we mean
(A) computers
(B) modern television
(C) washing machines
(D) anything that can be set to perform different tasks with suitable programs
9
Which of the following is a secondary memory device?
(A) Keyboard
(B) Disk
(C) ALU
(D) All of the above
10
The memory which is programmed at the time it is manufactured
(A) ROM
(B) RAM
(C) PROM
(D) EPROM
11
One of the popular mass storage device is CD ROM. What does
CD ROM stand for?
(A) Compactable Read Only Memory
(B) Compact Data Read Only Memory
(C) Compactable Disk Read Only Memory
(D) Compact Disk Read Only Memory
12
Identify the true statement
(A) Computers are 100% accurate but it can suffer from GIGO
(B) Computers are reliable because they use electronic component which have very low failure rate
(C) Computer is never tired and does not suffer from boredom
(D) All of above
13
FORTRAN is
(A) File Translation
(B) Format Translation
(C) Formula Translation
(D) Floppy Translation
14
The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
(A) Hardware
(B) Software
(C) Firmware
(D) ROM ware
15
Which of the following memories must be refreshed many times per second?
(A) Static RAM
(B) Dynamic RAM
(C) EPROM
(D) ROM

Thanks for Visiting 
Asheesh Kamal

Click here & Buy Now:
this book is important for KVS Librarian Exam.


1
 (A)
9
 (B)
2
 (D)
10
 (C)
3
 (D)
11
 (D)
4
 (C)
12
 (D)
5
 (D)
13
 (C)
6
 (D)
14
 (C)
7
 (A)
15
 (B)
8
 (A)




Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal