Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-84

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 15,000 Objective Questions with Answer

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Practice SET





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, December 5, 2017

EPISODE-50 has 20 Important Questions for All LIS related exams.

1. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
A) Hewlett-Packard
B) Epson, 1981
C) Laplink traveling software In1982
D) Tandy model-2000, 1985
2. Today’s computer giant IBM was earlier known by different
name which was changed in 1924. What was that name?
A) Computer Tabulating Recording Co.
B) The Tabulator Ltd.
C) International Computer Ltd.
D) None of above
3. The personnel who deals with the computer and its management put together are called
A) Software
B) Human ware
C) Firmware
D) Hardware
4. Which of the following is input device?
A) scanner
B) speaker
C) monitor
D) projector
5. Which of the following is true?
A) Fields are composed of bytes
B) Records are composed of fields
C) Fields are composed of characters
D) All of above
6. Who built the world’s first electronic calculator using telephone relays, light bulbs and batteries?
A) Claude Shannon
B) KonrardZues
C) George Stibits
D) Howard H. Aiken
7. WAN is a most used abbreviation in Networking, what is its full form?
A) WAP Area Network
B) Wide Area Network
C) Wide Array of Network
D) Wireless Access Network
8. In which language is source program written?
A) English
B) Symbolic
C) High level
D) Temporary
9. Which of the following is correct acronym of VGA?
A) Video Graphics Array
B) Visual Graphics Array
C) Volatile Graphics Array
D) Video Graphics Adapter
10. A song being played on computer speaker is
A) hard output
B) soft output
C) both hard and soft output
D) neither hard nor soft output
11. In the IBM PC-At, what do the words AT stand for
A) Additional Terminals
B) Advance technology
C) Applied technology
D) Advanced terminology
12. Size of the primary memory of a PC ranges between
A) 2KB to 8KB
B) 64KB & 256KB
C) 256KB & 640KB
D) None of these
13. What is the number of read-write heads in the drive for a 9- trac magnetic tape?
A) 9
B) 16
C) 18
D) 27
14. Apple company used chips from for its computers
A) Intel
B) Motorola
C) Both of above
D) None of above
15. Which of the following is a feature of fifth generation computers?
A) Use of natural language
B) artificial intelligence
C) bio-chips
D) All of above
16. Charles Babbage was awarded by Royal Society for his
A) Difference Engine
B)  Analytic Engine
C)  Binary System in Analytic Engine
D) His concept of input, mill, output and storage
17. A computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as
A) Super computer
B) Mini computer
C) Micro computer
D) Macro computer
18. When we look at the cost, which of the following computer is most expensive?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers
19. Which of the following will happen when data is entered into a memory location?
A) It will add to the content of the location
B) It will change the address of the memory location
C) It will erase the previous content
D) It will not be fruitful if there is already some data at the location
20. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
A) Keyboard
B) Mouse
C) Joystick
D) Track ball

Thanks for Visiting 
Asheesh Kamal

Click here & Buy Now:
this book is important for LIS related exams.
















Answer:
161-B
166-C
171-B
176-A
162-B
167-B
172-C
177-A
163-B
168-C
173-A
178-D
164-A
169-A
174-B
179-C
165-D
170-B
175-D
180-B


Post a Comment

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal