Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-82

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 15,000 Objective Questions with Answer

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Practice SET





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, November 7, 2017

Episode-47 has 30 Practice Questions with Answer for JKSSB Exam


1
Dictionary of National Biography (DNB) contains biography of prominent people of

(A) All nations
(B) Europeans
(C) Americans
(D) Britishers
2
The “citation indexes” are now available online as

(A) Web of Science
(B) JCCC
(C) Scopus
(D) EBSCO
3
Which among the following is free Audio book site ?

(A) Ebrary
(B) Virtua
(C) Librivox
(D) Google Books
4
 ‘Indian National Bibliography’ is arranged under two parts, General Publication and _____ Publications.

(A) Private
(B) Electronic
(C) Governmental
(D) Non-book
5
The concept of ‘Reference Service’ is given by

(A) J.H. Shera
(B) A. Strauss
(C) S.R. Ranganathan
(D) Samuel Green
6
Which of the following is not an alerting service ?

(A) CAS
(B) SDI
(C) Document Delivery Service
(D) Electronic Clipping Service
7
The concept of ‘Ask Library Anything’ was originally initiated by

(A) Indian Library Association
(B) ASLIB
(C) Special Library Association
(D) American Library Association
8
In C.C. the title ‘Medical Jurisprudence’ can be classified and sharpened with the help of

(A) Subject Device
(B) Alphabetical Device
(C) Classic Device
(D) Enumerative Device
9
 ‘Open Journal Access System’ in India is mainly managed by

(A) NIC
(B) CSIR
(C) ICSSR
(D) INFLIBNET
10
In the world wide web, name the acronym that describes the internet address of a file

(A) ULA
(B) RELUR
(C) URI
(D) URL
11
TKDL is developed and managed by

(A) National Library and RRRLF
(B) CSIR and RRRLF
(C) CSIR and AYUSH
(D) AYUSH and National Library
12
Web impact factor is developed by

(A) P. Ingwersen
(B) L. Bornebora
(C) M. Thelwall
(D) R. Rousseau
13
Which committee recommended that imperial library be designated as copyright library?

(A) Fayzee Committee, 1939
(B) Richey Committee, 1926
(C) Statham Committee, 1932
(D) Sadler Committee, 1916
14
Who was the first Librarian of Imperial Library, Calcutta?

(A) John MacFarlane
(B) Harinath De
(C) B.S. Kesavan
(D) S.R. Ranganathan
15
Who coined the phrase ‘Information Retrieval’?

(A) Calvin Mooers
(B) S.R. Ranganathan
(C) J.D. Brown
(D) H.P. Luhan
16
In colon classification which indicator has been used for indicating interpolation?

(A) Comma
(B) Hyphen
(C) Astericks
(D) Ampersand
17
What is Denudation?

(A) Is dividing classes to decrease the extension.
(B) Is dividing classes to increase the extension.
(C) Is dividing classes to increase intension and decrease extension.
(D) Is dividing classes to decrease intension.
18
The International Body that coordinates the assignment of unique domain names, protocol address is

(A) IGF
(B) IANA
(C) ICANN
(D) ISP
19
FRBR is developed by

(A) LC 
(B) UNESCO
(C) IFLA 
(D) FID
20
Information on Prime Minister of Bangladesh can be found in

(A) International Who’s Who
(B) Who’s Who in Bangladesh
(C) Current Biography
(D) Statesman’s Yearbook
21
Which is not a reprographic service?

(A) Micro Copying
(B) Blue Printing
(C) Paper Printing
(D) Thermo Copying
22
In the library hierarchy which level of management is responsible for execution of policies?

(A) Middle level
(B) Operational level
(C) Top level
(D) Lower level
23
METS stands for

(A) Machine Encoded Transmission System
(B) Metadata Encoded for Textual Standard
(C) Metadata Encoding Transmission Standard
(D) Metadata Encoding Transmission Standard
24
Sector Device is an extension of

(A) Gap Device
(B) Empty Device
(C) Octave Device
(D) Group Notation Device
25
“Control, Disease, Malaria, Brain” indicates that it is

(A) Raw Title
(B) Expressive Title
(C) Kernel Title
(D) Transformed Title
26
A graphical representation using symbols to represent operations, data, flow, etc. is

(A) Logical Chart
(B) Flow Chart
(C) System Flow Chart
(D)             Network Chart
27
The 12 rules for relational database were given by

(A) E.F. Codd
(B) Charles Babbage
(C) James Weyer
(D) Tim Berners Lee
28
A technique displaying graphic information on screen, pixel by pixel with bits held in main memory is

(A) Bit handling
(B) Bit mapping
(C) Bit pattern
(D) Bit matrix
29
ZOTERO is a –

(A) Content Management System
(B) Reference Management System
(C) Serials Management System
(D) Bibliographic Reference Management System
30
A network in which the host computer controls different nodes which further control other nodes, is known as

(A)             Star Network
(B)              Ring Network
(C)              Hierarchical Network
(D)             Multipoint Network

Creator, Author, Editor and Compiler  -Asheesh Kamal
Thanks for Visiting 
Asheesh Kamal
Protected by Copyscape
















Answer:
1
(D)
7
(D)
13
(B)
19
(C)
25
(C)
2
(A)
8
(A)
14
(A)
20
(D)
26
(B)
3
(C)
9
(D)
15
(A)
21
(C)
27
(A)
4
(C)
10
(D)
16
(C)
22
(A)
28
(B)
5
(D)
11
(C)
17
(C)
23
(D)
29
(D)
6
(C)
12
(A)
18
(D)
24
(C)
30
(C)


Post a Comment

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal