Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-103

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Friday, September 1, 2017

Important Question with Answer for UGC NET Exam

Buy Now: A Competitive Mirror for Library and information Science Scholars, By Asheesh Kamal

1.
How many different positions can you set for drop cap?
(A) 1
(B) 2
(C) 4
(D) 6
2.
How many ways you can save a document?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
3.
What is the maximum number of lines you can set for lines to drop box?
(A) 3
(B) 5
(C) 10
(D) 15
4.
Single spacing in MS-WORD document causes ____ point line spacing?
(A) 10
(B) 12
(C) 14
(D) 16
5.
What is the default number of lines to drop for drop cap
(A) 3
(B) 10
(C) 15
(D) 20
6.
What is the maximum number of lines you can set for a drop cap?
(A) 3
(B) 10
(C) 15
(D) 20
7.
How many columns can you insert in a word document in maximum?
(A) 35
(B) 45
(C) 55
(D) 65
8.
In a document what is the maximum number of columns that can be inserted in MS Word Table?
(A) 35
(B) 15
(C) 63
(D) 65
9.
What is the maximum scale percentage available in Scale drop down box?
(A) 500
(B) 200
(C) 100
(D) 90
10.
What is the maximum font size you can apply for any character
(A) 163
(B) 1638
(C) 16038
(D) None of above
11.
Word, by default, places a tab stop at every _____ mark on the ruler.
(A) .25
(B) .5
(C) .75
(D) 1
12.
What is the default file extension for all Word documents?
(A) .txts
(B) .word
(C) .docs
(D) .docx
13.
The file type _____ indicates the file is a Word document.
(A) .msw
(B) .wor
(C) .wrd
(D) .doc
14.
With Word’s AutoCorrect entries, to display an indifferent face (  ) type _____.
(A)  : )
(B)  : (
(C)  : |
(D)  : /
15.
Which of the following button will allow you to add, delete, or change records in your Data Source?
(A) ‘Data Source’ button
(B) ‘Edit’ button
(C) ‘Edit Data Source’ button
(D) ‘Data Editing’ button
16.
How much space in minimum must be provided between columns?
(A) 0
(B) 0.5
(C) 1
(D) 1.5
17.
What is the smallest width of a column?
(A) 0
(B) 0.5
(C) 1
(D) 1.5
18.
By default, your document prints with:
(A) 1 inch top and bottom margins
(B) a portrait orientation
(C) 1.25 inches left and right margins
(D) all of the above
19.
Word is preset to use standard 8.5-by-11-inch paper with _____ margins.
(A) 1-inch left, right, top, and bottom
(B) 1.25-inch left, right, top, and bottom
(C) 1.25-inch left and right margins and 1-inch top and bottom
(D) 1-inch left and right margins and 1.25-inch top and bottom
20.
What is the default left margin in Word 2003 document?
(A) 1
(B) 1.25
(C) 1.5
(D) 2
Visit Regular for New Updates.
Creator, Author, Editor and Compiler  -Asheesh Kamal
Thanks for Visiting 

Protected by Copyscape



















Answer:
1 – B
11 – B
2 – A
12 – D
3 – C
13 – D
4 –  B
14 – C
5 – A
15 – C
6 – B
16 – A
7 – B
17 – B
8 – C
18 –  D
9 – B
19 – C
10 – B
20 – B


No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks