Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-82

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 15,000 Objective Questions with Answer

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Practice SET





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, September 5, 2017

Episode-44 has 25 Probable Questions with Answer for UGC NET -NOV-2017 Exam


1
Arrange the following chronologically according to their development :

(I) Punched Card
(II) Floppy Disc
(III) Magnetic Disc
(IV) Optical Disc Codes :
(A)  (II), (III), (I), (IV)
(B) (I), (III), (II), (IV)
(C) (I), (II), (III), (IV)
(D) (IV), (I), (II), (III)
2
Arrange the following steps in research in the sequence of their occurrence :

(I) Report writing
(II) Research design
(III) Collection of data
 (IV) Analysis of data Codes :
(A)  (III), (IV), (II), (I)
(B) (I), (III), (IV), (II)
(C) (II), (III), (IV), (I)
(D) (IV), (II), (III), (I)
3
Arrange the following according to their development :

(I) CCC
(II) ISBD
(III) CCF
 (IV) MARC II Codes :
(A)  (I), (IV), (II), (III)
(B) (I), (II), (IV), (III)
(C) (I), (IV), (III), (II)
(D) (IV), (II), (III), (I)
4
What is the major purpose of DOI system ?

(A) To organise e-resources on the Net.
(B) To manage intellectual property.
(C) To provide bibliographic description of digitized resources.
(D) To control free access to eresources
5
Arrange the following professional Associations according to the year of their establishment :

(i) ILA (ii) IASLIC
(iii) ALA (iv) ASLIB
Codes :
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (iii), (iv), (i), (ii)
(C) (iv), (iii), (ii), (i)
(D) (i), (iii), (ii), (iv)
6
Arrange the following schemes of classification according to their yearof publication :

(A) C.A. Cutter (i) Bibliographic classification
(B) H.E. Bliss (ii) Expansive classification
(C) J.D. Brown (iii) Universal classification
(D) Paul Otlet& Henry LaFontaine (iv) Subject classification Codes :
 (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (i) (iii) (iv) (ii)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
7
Library Literature is a :

(A) Primary source of information
(B) Secondary source of information
(C) Tertiary source of information
(D) Literary source of information

8
Which association`s tagline is “managing information”?

(A) IFLA
(B) Aslib
(C) ALA
(D) LC
9
Which organization has introduced the concept of “Sister libraries” for children`s and

(A) UNESCO
(B) IFLA
(C) LC
(D) LA
10
Who was Published the monthly Journal “The Library World’

(A) Krishankumar
(B) J. D. Brown
(C) H. W. Wilson
(D) K. Navlavi
11
Research periodicals are which category of sources?

(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) Non documentary.
12
Year book are also known as

(A) Hand book
(B) annual
(C ) Directory
(D) Dictionary
13
Retrospective search service is a type of

(A) Referral service
(B) Responsive service
(C ) CAS
(D) SDI
14
"To provide the best books to the maximum readers at the least cost" said by

(A) Dr. S. R. Ranganathan
(B) P. N. Kaula
(C) E.Mayo
(D) Melvil Dewey
15
Who had invented the MBO?

(A) Eltomn Mayo
(B) Frederic Winslow Taylor
(C) Peter Drucker
(D) Kermeth Blanchard
16
Call Number of a Book Means

(A) Book Number
(B) Class Number
(C) Both (A) and (B) are true
(D) None of the above
17
Accession Number means

(A) Call Number of a book
(B) Unique Number for a book inside a particular library.
(C) Book Number
(D) Class number
18
Who is the Editor in Chief of 19th Edition of DDC

(A) Benjamin A. Custer
(B) John P. Comaromi
(C) Winton E. Matthews
(D) John S. Mitchell
19
CPM (Critical Path Method) is developed by

(A) Dupoint Company
(B) Aircraft Corporation
(C) IIM
(D) IBM
20
How many digits have in the ISSN

(A) 10
(B) 8
(C) 13
(D) 15
21
Main use of Shelf list is

(A) Cataloging
(B) Circulation
(C) Stock Verification
(D) Book Selection
22
Another term of PERT is

(A) CPM
(B) POSDCORB
(C) MBO
(D) HRM
23
Who developed Repertory Grid Technique for assessing how the users view the world from their own perspective ?
(A) A. Delphi
(B) Calvin Mooer
(C) J. Belkin
(D) George Kelley
24
Who is the compiler of Web- Bibliography of Rabindranath Tagore?
(A) Bengal Library Association
(B) RRRLF
(C) National Library of India
(D) IASLIC
25
Who are the publishers of ‘Year Book on Human Rights’ ?
(A) United Nations
(B) Ministry of Law, Govt. of India
(C) Europa Publishers
(D) R.R. Bowker

Must Read
Episode-45 
has 20 Model Questions for Library Trainee...

Thanks for Visiting 

Asheesh Kamal




Answer:
1
(C)
13
(B)
2
(C)
14
(D)
3
(B)
15
(C)
4
(C)
16
(C)
5
(B)
17
(B)
6
(B)
18
(A)
7
(D)
19
(A)
8
(B)
20
(B)
9
(B)
21
(C)
10
(B)
22
(A)
11
(A)
23
(D)
12
(B)
24
(B)
25
(A)


Post a Comment

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.-Creator, Author, Editor and Compiler-Asheesh Kamal