Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-45

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, June 12, 2017

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Oly, 2017.

© Copyright Information: Sengupta, Oly and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

1. Binary system of numbers uses only
A. 2 digit
B. 4 digits
C. 8 digits
D. 9 digits
E. None of these
Answer :A

2. RSS feed is tool of
A. Graphic design
B. web 1.0
C. web 2.0
D. Architecture
E.  None of thweb3.0ese
Answer : C

3. One of the following search engine is exclusively went from scientific information
A. Google
B. Yahoo
C. SCIRUS
D. AltaVista
E. None of these
Answer : C

4.Technical gatekeeper is
A. A formal method of giving current awareness service
B. A method of technology assessment
C. A process of transfer of technology
D. An information mechanism of keeping user informed of relevant  development
E. None of these
Answer : D

5. UNESCO assisted model public library in India is located at
A. Kolkata
B. Delhi
C. Mumbai
D. Chennai
E. U.P
Answer : A

6. Periodical evaluation of an employee is done through
A. Job relation
B. Performance appraisal
C. Job description
D. Work guide
E. None of these
Answer : B

7. Tagging in web 2.0 is called
A. Taxonomy
B. Folksonomy
C. Syndication
D. Directory
E. Both A & d
Answer : B

8. Number of device – device that are related to recall and presation has studied by
A. Gilchrist
B. Vickeay
C. Lawcaster
D. Dr. S. R. Ranganathan
E. None of these
Answer : C

9. An entry that is made for the subject of a chapter in a book refered to as
A. Cross reference entry
B. Cross reference index entry
C. Clean index entry
D. Books index entry
E. Reference entry
Answer : A

10. Identifing of information in the serve of publication is called
A. Information marketing
B. Information industry
C. Information production
D. Information revolution
E. Information management
Answer :  B

11. Which are the following is not document
A. Manuscript
B. Book
C. CD
D. Periodicals
E. None of these
Answer : A

12What are non – Non documentary services ?
A. Which are in periodic form
B. Which are in nor documents
C. Which are nor Periodic form
D. None of these
E. CD- ROM
Answer : D

13. Half – life following is not document
A. Rate of obsolesce
B. Rate of growth
C.  Rate of recreation
D. Information explosion
E. None of these
Answer : A
14. Retrospective search service is a type of
A. Referral service
B. ISBD
C. CAS
D. SDI
E. None of these
Answer : D

15. Informational technological year was adopted in
A. 1980
B. 1982
C. 1983
D. 1984
E. 1985
Answer : A

16. Payment for the books punched can be made only after
A. Accessioning
B. Classification
C. Cataloguing
D. Management
E. Acquisition
Answer : A

17. The standard size of an acquisition resister is
A. 15” x 13”
B. 16 x 13”
C. 12” x 15”
D. 5” x 3”
E. 9” x 4”
Answer : B

18. Following is not a network periodical
A. HTTP
B. SMTP
C. TCP/IP
D. Z39.50
E. None of these
Answer : D

19. Following is not a web 2.0 tool
A. Blog
B. Facebook
C. UGC INFONET 2.0
D. RSS feeds
E. Twitter
Answer : C
20. Following is an example of microblog
A. Word press
B. Blog pet
C. Live journal
D. Twitter
E. Facebook
Answer : D




© Copyright Information: Sengupta, Oly and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name    :         Oly Sengupta
E-Mail                :        oly.sengupta2014@gmai.com
Address              :        P.G. Department of Library & Information Science, Jamshedpur Women’s college Kolhan University, Jamshedpur, Jharkhand, India 



Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.