Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-37

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, May 30, 2017

Model Questions for Library Professional Trainee Exam-Series-8


1.
“Web of Science” is
(A) A Citation Index
(B) A Bibliography
(C) An Abstracting Service
(D) All of the above
2.
In MARC 21, subject access fields are
(A) 3xx
(B) 4xx
(C) 5xx 
(D) 6xx
3.
Which one of the following is not a switching system?
(A) Packet 
(B) Circuit
(C) Router 
(D) Message
4.
Access to back volumes of E-journals is known as _______?
(A) Random Access
(B) Perpetual Access
(C) Online Access
(D) Retrospective Access
5.
The chi-square technique is used to compare the observed data with that of
(A) Collected raw data
(B) Expected data
(C) Analysed data
(D) Graphical data
6.
FRBR is developed by
(A) LC 
(B) UNESCO
(C) IFLA 
(D) FID
7.
METS stands for
(A) Machine Encoded Transmission System
(B) Metadata Encoded for Textual Standard
(C) Metadata Encoding Transmission Standard
(D) Metadata Encoding Transmission Standard
8.
“Control, Disease, Malaria, Brain” indicates that it is
(A) Raw Title
(B) Expressive Title
(C) Kernel Title
(D) Transformed Title
9.
The 12 rules for relational database were given by
(A) E.F. Codd
(B) Charles Babbage
(C) James Weyer
(D) Tim Berners Lee
10.
ZOTERO is a –
(A) Content Management System
(B) Reference Management System
(C) Serials Management System
(D) Bibliographic Reference Management System
11.
Impact factor is devised by
(A) Eugene Garfield
(B) Alan Pritchard
(C) David Hume
(D) Louis Brandeis
12.
The social software tools allow.
(A) Easy participation
(B) Quick networking
(C) Consumer networking
(D) Both (A) & (B)
13.
Authors of social media enjoy ---------of contents.
(A) Self-created contents
(B) Contents from magazines
(C) Contents from many formats
(D) Contents from many languages
14.
Who were involved in Public Library Movement in India ?
(A) Sayaji Rao Gaekwad II
(B) C.D. Deshmukh
(C) S. Radhakrishnan
(D) S.R. Rao
15.
Which of the following are library networks ?
(A) Internet
(B) DELMET
(C) NICNET
(D) OCLC
16.
Which of the following are review type services ?
(A) Current Awareness
(B) Trend world
(C) News Clippings
(D) State of the Art Report
17.
‘Who’s who in India’, an irregular publication is published by
(A) Business Press, Bombay
(B) Sterling, New Delhi
(C) Tradesman and Men Asia, Delhi
(D) Sahitya Samsad, Calcutta
18.
Which department of the Government of India deals with Public Libraries?
(A) Department of Archaeology
(B) Department of Culture
(C) Department of Primary Education
(D) Department of Science and Technology
19.
‘Eradication of Malaria in India 190-1999’ – a report can be categorized under
(A) Trend Report
(B) Review Report
(C) State of the Art Report
(D) Research Report
20.
Which is not a reprographic service?
(A) Micro Copying
(B) Blue Printing
(C) Paper Printing
(D) Thermo Copying

Answer:
1
(A)
11
(A)
2
(D)
12
(D)
3
(C)
13
(A)
4
(B)
14
(A)
5
(B)
15
(D)
6
(C)
16
(D)
7
(D)
17
(A)
8
(C)
18
(B)
9
(A)
19
(A)
10
(D)
20
(C)
Thanks for Visiting 

Asheesh Kamal



Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.