Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-45

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, May 8, 2017

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Punam, 2017.

© Copyright Information: Kumari, Punam and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.
1. Library is a____
A. Organization
B. Institution
C. Non-profit making organization
D. Profit making organization
E. All of these
Answer : C

2. According to Dr. S. R. Ranganathan which fundamental category is most difficult to identify
A. Energy
B. Matter
C. Personality
D. Title
E. None of these
Answer : C

3. Name the person who edited the DDC times
A. MelvilDeway
B. Godfrey Dewey
C. M.J. Fergusion
D. E.M. Seymous
E. None of these
Answer : D

4. Name of the two unconditional semantically empty digits used in 7th edition of CC ?
A. 1 & 0
B. 0 & 9
C. X & Z
D. a & b
E. All of these
Answer : B

5. Who sponsored the formation of the library Research circle in India ?
A. S. R. Ranganathan
B. Krishna Kumar
C. M. A. Gopinathan
D. E. J. Coats
E. None of these
Answer : A

6. Zero-Base Budjat was developed by Peter Phyor
A. Peter Phyor
B. S. R. Ranganathan
C. E. J. Coats
D. W. C. B. Sayers
E. None of these
Answer : A

7. Who envented the Retroactive ordinal notation ?
A. J.D. Browen
B. E.J. Coats
C. Dr. S. R. Ranganathan
D. J. S. Mill
E. None of these
Answer : B

8. Telnat was developed in
A. 1950
B. 1968
C. 1947
D. 1959
E. 1960
Answer : B

9. Who describe the “e-journal” in 1967 ?
A. E.C. Richardson
B. Vannevar Bush
C. Henry La Fontain
D. J.D. Brown
E. None of these
Answer : B

10. The first prototype e-journal named
A. CHIMO
B. OJCCT
C. PSYCHOLOCO
D. MENTAL WORKLOD
E. None of these
Answer : A

11. Who developed standard for openURL
A. NISCAIR
B. NISO
C. OCLC
D. ANSI
E. None of them
Answer : B
12. Greenstone Digital Library Developed by
A. New Zealand
B. Australia
C. Washington
D. New York
E. None of these
Answer : A

13. IFLA standard for university Libraries published in
A. 1979
B. 1986
C. 1990
D. 1950
E. None of these
Answer :

14. The other name for the International Patent Classification Agreement of 1971 is_______
A. Strosboary Agreement
B. Dewey Decimal classification
C. Universal Decimal classification
D. International classification for the agreement of book
E. None of these
Answer : A
15. SOUL software designed and developed by___
A. New Zealand
B. INFLIBNET
C. NISCAIR
D. DESIDOC
E. None of these
Answer : B

16. In a three digited group Notational system how many coordinate numbers belonging to the same array can be formed?
A. 300
B. 412
C. 512
D. 613
E. 612
Answer : C

17. ISBD defines areas of description___
A. Five
B. Seven
C. Nine
D. Six
E. None of these
Answer :

18. Who has Promulgated ‘theory of literacy warrant’
A. H.E.Bliss
B. J.D. Brown
C. E.W. Hulme
D. W.C.B. Sayers
E. None of these
Answer : C

19. What is the alternative name for unipartite Notation ?
A. Faceted Notation
B. Non- faceted Notation
C. Mixed Notation
D. None of these
E. All of these
Answer : C
20. When was the classification Research group (CRG) of London formed?
A. 1947
B. 1952
C. 1955
D. 1961
E. None of these
Answer : B

© Copyright Information: Kumari, Punam and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name    :      Punam Kumari
E-Mail                :      punamupv@gmail.com

Address              :      P.G. Department of Library & Information Science Jamshedpur Women’s College Kolhan University, Jamshedpur, Jharkhand, India 



Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.