Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-45

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, May 1, 2017

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Reena, 2017.


© Copyright Information: Tomar, Reena and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.
    1.      nf{k.k Hkkjr esa dkSu lk izfl} xzUFkky; Fkk

ukxkZtqu fo|kihB
B   cYyHkh xzUFkky;
C   /keZ”kkL= fo|ky;
vksnkuiqjh fo|kkihB
E    bihfj;y xzUFkky;
Answer :  ukxkZtqu fo|kihB

2. fdl lu~ esa ykMZ dtZu us xzUFkky; dk uke Imperial library  dj fn;k ?

A  1910
B   1920
C   1902
D  1905
E   1920
Answer :   1902

3. Hkkjr es lkoZtfud xzUFkky;ksa ds fodkl ds fy, ,d jk"Vzh; lsehukj fdl dh v/;{krk esa gqbZ

MkW-,l-vkj- jaxukFku
B   d`".ku jko
C   ljnkj lksgu flag
gsujh Qs;ksy
E   ,p- tkWUlu
Answer :    ljnkj lksgu flag

4. teZuh dk jk"Vh; xzUFkky; dgkWa gS ?

vesfjdk
B   ofyZu
C   isfjl
yUnu
E   Hkkjr
Answer :     ofyZu

5. ysfuu LVsV ykbczsjh dh LFkkiuk dc gqbZ Fkh  ?
A  1850
B  1810
C   1862
D  1900
E  1987
Answer :  1862

6. ICCP  lEesyu esa fdu nks ns’kks dk vR;f/kd ;ksxnku jgk ?
Qzakl ,oa tkiku
B   :l ,oa yanu
C   vesfjdk ,oa xzsV fczVsu
bXyS.M ,oa teZuh
E   Hkkjr ,o ekLdks
Answer :     :l ,oa yanu
 
7. AACR-II  dks dEI;wVj ;ksX; cukus esa fdu&fdu laLFkkvks dk ;ksxnku vR;Ur egRoiw.kZ jgk gSA

vesfjdu xzUFkky; la?k
B   ykbcszjh ,lksfl;s”ku
C   ykbczsjh vkWQ dkWxzsl
 fcVS”k ykbcszjh ,lksfl;s”ku
E    lHkh
Answer :   lHkh

8. UNESCO fdu {ks=ksa esa “kkafr ,oa lqj{kk dh LFkkiuk djrk gSA
f”k{kk
B   foKku
C   laLd`fr
fgUnh
E   lHkh
Answer :    lHkh

9. vadu izI;sd oxZ ds fy, ,d laf{kIr  ’kCn gSA ;s ifjHkk"kk fdlus fy[kh  ?
,p-bZ- fcYl
B   fjpkMZlu
C   ,l-vkj-jaxukFku
,e-eu
E   ljnkj lksgu flag
Answer :      fjpkMZlu

10. DDC  esa dqy vk/kkj la[;k,a fdruh gSA ?
A  12
B   15
C   10
D  20
E   25
Answer :   10

11. fdl laLdj.k esa From Division dk uke cnydj  Common Sub-Division ds :Ik e s ifjofrZr dj fn;k x;k

A   10 osa
B    11 osa
C    12 osa
D   13osa
E    14 oSa
Answer :  13osa

12. VkfUtLVj dk vfo"dkj dc gqvk ?
A  1938
B   1950
C    1960
D   1948
E    1945
Answer :   1948

13. izFke ih?

lekt
B   Okf.kT;
C   f”k{kk
fo|kFkhZ
E   fgUnh
Answer :   okf.kT;

14. MOS(Metal Oxicle Semi Conuctor) dk iz;ksx dj IC dk fuekZ.k fdlus fd;k
A   ckzmu
B   jaxukFku
C   ,p- tkWUlu
ts-ih- ,dVZ
E    ,e-eu
Answer :   ,p- tkWUlu

15. MkWl vkWijsfVx flLVe dks fdlus fodflr fd;k Fkk
A   fVe iSVjlu
B   vcsdl
C   ikLdy
cSost
E   ,e-eu
Answer fVe iSVjlu

16. Mh&csl dks fdl vesfjdh dEiuh us fodflr fd;k Fkk
vkbZ-ch-,e
,LVksujsV
C   buVsy
ekbdzks lkWQV dEiuh
E    foizks
Answer :        ,LVksujsV    

17. Msy foUMkst vkSj Msy MkWl fdl ds }kjk fodflr fd;k x;k gS A
A   bUkfQycusV
B   fulkr
C   cksusV
MsyusV
E   vjusV
Answer :    MsyusV

18. fofyfll (Wilysis- Wipro Library System) dks fdl uked dEiuh us fodflr fd;k gSA
A   ekbdzks lkWQV dEiuh
B   foizks
C   ,p-lh-,y dEiuh
buVsy
E   dksbZ Hkh ugh
Answer :   foizks

19. Iaktkc fo’ofo|ky; lfefr dc LFkkfir dh xbZ ?

A  1925
B   1933
C   1980
D  1876
E   1580
Answer :    1933

20. Hkkjr esa vk/kqfud f’k{kk dk izk:Ik fdl ds dk;Zdky esa gqvk ?
pkYlZ cqM
B    eSdkys
C     xouZj tujy fofy;e osfUVd
D    fofy;e gUVj
E     ,e-eu
Answer :      xouZj tujy fofy;e osfUVd
   
© Copyright Information: Tomar, Reena and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name: Reena Tomar
E-Mail: reenathakur710231@gmail.com
Address: Agra, Uttar Pradesh




Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.