Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, April 17, 2017

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Chitranshi, 2017.


© Copyright Information: Chitranshi and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.
1. Journals modules or issues are developed on the basis of
A. Card catalogue
B. Self-list catalogue
C. Dictionary catalogue
D. KARDEX
E. None of these
Answer :D

2. A Reference service includes
A. Question – Answering service
B. Search service or search help
C. Bibliography service
D. None of these
E. All of these
Answer : E

3. User service are provided by library as
A. Reprography
B. Electronic document delivery
C. Both A & B
D. Reference service
E. SDI service
Answer : C

4. KOHA is a full featured and
A. Open source
B. Closed source
C. Free & open source
D. Field proven software
E. None of these
Answer : C
5. LIBSYS have no. of modules
A. 5
B. 6
C. 7
D. 4
E. 1
Answer : C
  
6. Building Open digital repositories used
A. D – space
B. E - Prints
C. E – Granthalya
D. None of these
E. All of these
Answer : D

7. Content Delivery Network are operated as
A. SAP
B. ASP
C. CSP
D. POPS
E. None of these
Answer :B

8. “Biotechnology” is termed as a result of 
A. Agglomeration
B. Fusion
C. Fission
D. Lamination
E. A & C both
Answer : B

9. What is Dublin Core?
A. Internet protocol
B. E – Library software
C. Metadata standard
D. Management tool
E. All of these
Answer : C

10. Which methods are used in Job analysis?
A. Interviewmethod
B. Observation method
C. Questionnaire method
D. All above three, A, B, C
E. Other method
Answer : D

11. “Facebook” is the great example of
A. Data mining
B. Web mining
C. Data Warehouse
D. Communication gateway
E. All of these
Answer : C
12. SOUL Software provided by
A. DELNET
B. NISCAIR
C. DESIDOC
D. INFLIBNET
E. None of these
Answer : D
13. The first Library act enacted in the State of
A. Tamilnadu
B. West Bangal
C. Odisha
D. Kerala
E. Goa
Answer : A
14. The headquarter of IFLA are at
A. Paris
B. The Haugh
C. London
D. New York
E. New Zealand
Answer : B

15. The oldest and largest Library association is the world is
A. ILA
B. IFLA
C. ALA
D. IASLIC
E. OCLA
Answer : C

16. Subject classification was devised by
A. S.R. Ranganathan
B. Poul Outlet Henry
C. Grogan
D. J.D. Brown
E. Henry Lafontaine
Answer : D

17. Job description and job evaluation are the functions of
A. Business management 
B.Knowledge management
C. Library management
D. Personnel management
E. All of these
Answer :D

18. RFID system is used in library for
A. Acquisition
B. Weeding out
C. Catalogue
D. Circulation
E. Classification
Answer : D

19. Who is regarded as “Father of marketing” ?
A. Philip Kotler
B. Sir Tim Berner - Lee
C. Browene
D. Brad Ford
E. None of these
Answer : A
20. What is FORTRAN ?
A. Compeny
B. Operating system
C. Hard ware
D. Software
E. Programing Language
Answer : D

© Copyright Information: Chitranshi and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name     :            Chitranshi
E-Mail                 :           chitranshi63@gmail.com

Address               :           P.G. Department of Library & Information science Jamshedpur Women’s college Kolhanuniversity Jamshedpur, Jharkhand, India.


No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks