Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, December 26, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Jayashree, 2016.



© Copyright Information: Majhi, Jayashree and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

1.   URKUND is a?

A.  Database
B.  Plagiarism checker
C.  E-journals
D. Metadata standard
E.  Operating system
Answer :   (B)

2. Which of the following organizations maintain e-PG Pathshala and
           Vidwan Database?

A. UNESCO
B. IFLA
C.  INFLIBNET
D.NISCAIR
E. NISSAT
Answer : (C)

3. Assertion (A): Shodhganga and Shodh Gangotri both are related to
     INFLIBNET.
    Reason (R): In ShodhGangotri full text thesis are available.
            Codes:

A. Both A and R is true
B. A is true, but R is false
C. Both A and R is false
D. A is partially true, but R is true
E. Both A and R is partially true
Answer : (B)

4. Assertion (A): Loose leaf is a one type of book binding.
            Reason (R): Which are bounded by wire?
            Codes:


A .Both A and R is true
 B. A is true, but R is false
C. Both A and R is false
D.A is partially true, but R is true
E.Both A and R is partially true
Answer : (A)

5.SOPAC is/are

A .Social Catalog
B .Open source social discovery platform for library bibliographic data
C .Maintained by John Bleiberg
D .All of the above
E .Only 1
Answer : (D)

6. Omeka is a

A. Library management software
B. Digital library software
C. Content management system
D.System software
E. Application software
Answer : (C )

7. RRRLF’s non-matching scheme of financial assistance to public libraries
       towards celebration of
A. 50/60/75/100/125                                    
B. 50/60/75/100/150
C. 25/50/75/100/200
D. 25/30/50/100/150
E. 30/50/75/100/125
Answer : (A)

8. VIVO is an open source semantic web application originally developed
         and implemented at


A. Cornell University, USA
B. Harvard University, USA
C. Columbia University, USA
D. Stanford University, USA
E. University of Oxford, UK
Answer : (A)


9. Before   independence, which state passed public Libraries Act?

A.  Kolhapur Princely State
B. Sikkim
C. Tamilnadu
D. Lakshadweep
E. Assam
Answer :(A)

10. True about ISBN.

A. Publishers have both an ISBN & ISSN
B.RR Bowker is responsible for conversion of 10 digit ISBN to 13 digit ISBN
C. Both a and b
D. Only 1
E. None of these
Answer : (C)
11. Full form of COUNTER

A. Create online usage of networked electronic resources
B. Complete online usage of networked electronic resources
C. Control online usage of networked electronic resources
D. Core online usage of networked electronic resources
E. Counting online usage of networked electronic resources
Answer : (E)

12.DELCON  is a

A. Database
B. Developing networks
C. Standard
D. Consortium     
E. None of these
Answer :  (D)
13.Choose wrong word
A. MUKTABODHA – Indological digital library
B. E-Shodh Sindhu – E-Journal
C. LOCAS – Cataloguing
D. Babylon -  Translation program
E.  OAIster - Union catalog.
Answer :  (B)

14. Spock is a

A. People search engine
B. Subject directory
C. General search engine
D. Meta search engine
E. Federated search engine
Answer :  (A)

15. Assertion (A): According to SHERPA/ RoMEO  colour  archiving policy
      green for pre-  print and post-print or publisher’s version/PDF.
     Reason (R): Whereas blue for pre-print version. 
    Codes:   

A. Both (A) and (R) are true
B. (A) is true but (R) is false
C. (A) is false but (R) is true.
D. Both (A) and (R) are false.
E. A is partially true but (R) is false.
Answer :  (B)

16.Assertion (A): Web scale discovery services is pre harvested index
     Reason (R): Federated search engine is performing Meta search on the fly
     from different  sources.

     Codes:


A. Both (A) and (R) are true.
B. (A) is true but (R) is false
C. (A) is false but (R) is true
D. Both (A) and (R) are false
E. A is partially true but (R) is false.
Answer :  (A)

17. LOCKSS maintain by Stanford university stands

A .Lots of copies keep stuff safe
B. Local copies keep stuff safe 
C. Loose copies keep stuff safe 
D .Lots of copies keep safely
E .Lots of copies serve safely
Answer :   (A)

18.Find the odd one out

 A.025.431: the Dewey blog
 B. Q6
C. Worldcat blog
D. Webjunction
E. ISO 2709
Answer : (E)

19. Net neutrality refer to

A. ISP enables access to all content and applications without favoring or
       blocking particular products or websites
B. Internet block all websites
C. Internet response time is slow
D. Internet not working
E. None of these
Answer :  (A)

20. Tunneling is a


A .Secured link over a public network
B. Hyperlink that not secure
C. E-book store
D. E-databases
E. None of these
Answer : (A)

© Copyright Information: Majhi, Jayashree and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name: Jayashree Majhi
E-Mail: jayashree.majhi@gmail.com
Address: Central Library, IIT Kharagpur, 721302, West Bengal.





No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks