Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, November 29, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Maneesha, 2016.




© Copyright Information: Lamba, Maneesha and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.
1. NCLA is a
A.  Database
B.  Plagiarism checker
C.E-journals
D. Metadata standard
E.   Nepal Community Library Association
Answer :   (E)


2. The Nepal National Library was established by His Majesty’s Government in
A.  January 1957
B.  January 1958
C.  January 1959
D.  January 1960
E.  January 1977
Answer : (A)

3.  NELIC
A.  Nepal Library and Information Communication
B.  Nepal Library and Information Commission
C.  Nepal Library and Information Community
D.  Nepal Library and Information Cooperative
E.   Nepal Library and Information Consortium
Answer : (E)

3. Fundamental Categories are
A) personality
B) matter-property
C)energy-weakness
D)space-
E) time

A.Both A and B
B. A, B and C
C. A, C, D
D.A is partially true, but B is true
E. A, D and E
Answer : (E)
5. Information retrieval is fastest from
(A) Floppy Disk
(B) Magnetic Tape
(C) Hard Disk
(D) Low Disk
(E) None of the above
Answer : (C)

6. Which library first introduced the printed       
(A)  British Museum
(B)  Library of Congress
(C)  Lelin State
(D)  Imperial Library
(E)  Tribhuwan Library
Answer : (A)

7. ABGILA is a quarterly publication of
(A) Nepal Library Association
(B) Kathmandu Desa Library Association
(C) Indian Library Association
(D) Pakistan Library Foundation
(E) Bhutan Library Wing

Answer :  (C)
8. ENIAC stands for?
(A) Electronic Numerical Integrator and Calculator
(B) Electrified Numerical Integration and Calculator
(C) Electronic Number Integrator and Calculator
(D) Electrical Numerical Integrator and Calculator
(E) Electrical Numerical Intercom and Calculator
Answer :   (A)
9. LYCOS is a

(A) search engine
(B) programming language
(C) database
(D) database vendor
(E) database Creator
Answer :   (A)
10. What type of information sources is most useful?
(A)  Reference sources
(B)  Non documentary sources
(C)  Documentary sources
(D)  Both (a) & (B) 
(E)  Both (b) & (c) 

Answer :   (D)
11. According to CCC, the heading for work with three authors is
(A)  The first author
(B) The title
(C) The principal author
(D) All the three authors
(B) The Publisher
Answer :   (A)
12. Nepal National Library is located at
A) Lalitpur district of Kathmandu
B)Haritpur district of Kathmandu
C)Joravar Gram of Kathmandu
D)Akhil district of Kathmandu
E)Udaypur district of Kathmandu
Answer :   (A)
13.   The Conference of Directors of National Libraries in Asia and Oceania (CDNLAO) meets every year. The first meeting was held
A) in 1978
B)in 1973
C)in 1974
D)in 1975
E)in 1979
Answer :   (E)
14. Who is regarded as father of bibliography ?
A) Paul Otlet
(B) Conrad Gesner
(C) J. C. Brunet
(D) A. C. Fosket
(E) J. C. Jems
Answer : (B)
15.OLE Nepal is Stand for
A) Open Learning Exchange Nepal
B) Open Library Exchange Nepal
C) Open Literary Exchange Nepal
D) Open Library Examination Nepal
E) Open Learning Evaluation Nepal
Answer : (A)
16.OLE Nepal has developed two types of digital content is
A) E-Paath and E-Pustakalaya
B) Resource and E-Pustakalaya
C) Smrat and E-Pustakalaya
D) Lamba- Learning and E-Pustakalaya
E) E-Library and E-Mobile Library
Answer : (A)
17. Nepal Academy  formerly Known as
A) Royal Nepal Academy
B) Royal Nepal Association
C) Royal Nepal Assembly
D) Royal Nepal Archives
E) Royal Nepal Agenda
Answer : (A)

18.National Archives of Nepal,  It was established on
A) 3rd October, 1967
B) 3rd October, 1968
C) 3rd October, 1969
D) 3rd October, 1965
E) 3rd October, 1961
Answer : (A)
19. ICOLC stand for
A) International Coalition of Library Consortia
B) International Coalition of Library Community
C) International Coalition of Library Communication
D) International Coalition of Library Class
E) International Coalition of Literacy Consortia
Answer : (A)

20. Who is a Author and Creator of  “Library and Information Science, Computer Applications For Educated youth” Website
A) S. R. Lamba
B) John Jems
C) Asheesh Kamal
D) Rivasha Kamal
E) Drity Puskar
Answer : (C)


© Copyright Information: Lamba, Maneesha and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name: MANEESHA LAMBA
  E-Mail:maneesha.angel@gmail.com
 Address: Tribhuvan University , Kirtipur, Kathmandu, Nepal. 



No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks