Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Friday, November 18, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Srabani, 2016.


© Copyright Information: Karak, Srabani and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

1.Which  type of mode of word formed in Lamination mode of formation of subject ?
A) Agglutination
B) Back formation
C ) Blending
D) Calque
E ) Compounding

Answer : A) Agglutination
2. E-Print was developed by ?
A) University of California Los Angeles
B) Oxford University
C) University of Southampton School of Electronics and Computer Science
D) Harvard University
E) Princeton University              

Answer : C) University of Southampton School of Electronics and Computer Science
3. Full form of FEDORA is ?
A) Fully Extensible Digital Object Repository Architecture
B) Future Extensible Digital Object Repository Architecture
C) Flexible Extensible Digital Object Repository Architecture
D) Flexible Expandable Digital Object Repository Architecture
E) Not at all

Answer : C)  Flexible Extensible Digital Object Repository Architecture
4. Which is not an example of public cloud provider?
A) Windows Azure Platform by Microsoft
B) AWS by Amazon
C)  App Engine
D) Gmail by Google
E)  IBM

Answer : E) IBM

5. Memex is developed by ?

A) Tim Berners Lee
B)  Brenda Dervin
C)  C.Kuhlthau
D) Vannevar Bush
E)  Ted Wilson

Answer : E) Vannevar Bush

6. Who developed Project Gutenberg ?
A) Zuthaml, Parasuraman and Berry
B) F.W.Lancaster 
C)  Maurice B. Line
D) Michael Hart
E) Not at all

Answer : D) Michael Hart

7. Which operator is used for Truncation Search ?
A)  Near
B)  And
C )  *
D)  Or
E)  Not

Answer : C)  *

8. First Indian Copyright Act was passed by the Governor General of India in which year ?
A)  1889
B)  1847
C)  1890
D)  1891
E ) 1892

Answer : B) 1847

9. TKDL is an initiative of ?
A)  ILA
B)  DRTC
C)  INFLIBNET
D) DESIDOC
E)  NISCAIR & Dept. of Ayush

Answer : E)  NISCAIR & Dept. of Ayush

10. Which is not an open access plagiarism software ?

A) Crosscheck
B) eTBLAST
C) Crossrefme
D) Viper
E) The Plagiarism Checker

Answer : A)  Crosscheck

11. Which is not a probability sampling ?
A) Simple random sampling
B) Stratified random sampling
C) Systematic sampling
D) Cluster sampling
E) Quota sampling

Answer : E)  Quota sampling

12. Visual Basic Programming language developed in the year ?
A) 1957
B) 1994
C) 1991
D) 1972
E) 1971

Answer : C) 1991

13. Linux operating system developed in the year ?
A) 1969
B) 1991
C) 1985
D) 1982
E) 1981

Answer : B) 1991

14. NETPAD indexing system developed by ?
A) Kaiser
B) Farradane
C) Ranganthan
D) Craven
E) Derek Austin

Answer : D) Craven
15. IPV6 address separated by ?
A)  ,
B)  .    
C)  :
D)  ;
E)  ?

Answer : C)  :
16.Who developed the social networking site Academia.edu ?
A) Richard Price
B) Eric Benson
C) Rid Hoffman
D) Tim Spalding
E) Ramu Yalamanchi

Answer : A) Richard Price

17. Social Networking site for Business ?
A) ScienceSrage
B) SocialVibe
C) Stickam
D) Tagged
E) Xing

Answer : E) Xing

18. Twitter was created by ?
A) Joan Durans
B) Elaine Svenonious
C) Brenda Dervin
D) Jack Dorsey
E) Not at all

Answer : D)  Jack Dorsey

19. Zorpia was created by ?
A) Greg Sung
B) Ludicorp
C) Jeffrey NG
D) Jason Rosenthal
E) Marc Andressen

Answer : C) Jeffrey NG

20. RDA Standard
A) ISO 16363:2012
B) ISO 22274: 2013
C) ISO 15836: 2009
D) ISO 2709
E) ISO 14000

Answer : A)  ISO 16363:2012
© Copyright Information: Karak, Srabani and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name:  SRABANI KARAK
             E-Mail:  karaksrabani@gmail.com
Address: Vidyasagar University, Midnapore, West Bengal



No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks