Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-45

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Wednesday, September 28, 2016

Library Trainee Model Questions-Series-2



LIBRARY TRAINEE MODEL QUESTIONS-Series-2

1
In Which edition the ‘Area Table’ was added in DDC?
A.      16th ed.
B.      2nd ed.
C.      17th ed.
D.      20th ed.
2
The Registration office of copyright in India located in?
A.      New Delhi
B.      Mumbai
C.      Chennai
D.      Kolkata
3
The Term “network society “ was originated in which year?
A.      1990
B.      1992
C.      1991
D.      1989
4
The National Manuscript Library of India located in?
A.      Allahabad
B.      Tanzoor
C.       Bodhgaya
D.      Leh
5
The first copyright Act passed in which country?
A.      Russia
B.      USA
C.      Britain
D.      Germany
6
Who is called the “doyen of Library and Information Science”
A.      S.R. Ranganathan
B.       P.N Kaula
C.      B. S. Kesavan
D.      N. Seetharama
7
Open Access week celebrated at?
A.      18-24 Oct
B.      18-24 Sep
C.      4-6 Dep
D.      4-6 Nov
8
Which classification scheme called as “Mark and Park Scheme”?
A.      DDC
B.      UDC
C.      LC
D.      SC
9
The author of the book “Documentation” is?
A.      B. Guha
B.      S.C. Bradford
C.      S.R. Ranganathan
D.      J.H. Shera
10
In which ed. DDC published in 4 vols. ?
A.      18th ed.
B.      19th ed.
C.      20th ed.
D.      17th ed.
11
Who is called the father of INB?
A.      K.M. Asadulla
B.      S.R.Ranganathan
C.      B.S. Kesavan
D.      S.P.Sinha
12
In which year first edition of SLSH is published?
A.      1933
B.      1934
C.      1923
D.      1891
13
UDC was based on which classification scheme?
A.      LC
B.      SC
C.      DDC
D.      Rider’s Classification Scheme.
14
Which is the free bibliographic database?
A.      Web of science
B.      Scopus
C.      Google scholar
D.      Google
15
Find out the odd one?
A.      Scopus
B.      MathSciNet
C.      Engineering Village
D.      JSTOR
16
The main class of the subject “Education” goes to?
A.      500
B.      600
C.      300
D.      700
17
The “subject bundle” is the another nomenclature of which mode of subject mode?
A.      Lamination
B.      Denudation
C.      Clustering
D.      Loose Assemblage
18
Full form of ASCII is?
A.      American Standard code for  Information Interchange
B.      American Standard Communication for Information Institute
C.      ASsociation for Computing of Indic Institution
D.      American Standard Code to Information Interchange
19
Find the odd one out?
A.      Koha
B.      NewGenLib
C.      Open Biblio
D.      Dspace
20
Who implies the Ranganathan’s five laws to the web?
A.      Carl Simpson
B.      Michael Gorman
C.      Alireza Nouraozi
D.      Devid Berlo.

Answer
1
C
2
A
3
C
4
A
5
C
6
B
7
A
8
A
9
B
10
C
11
C
12
C
13
C
14
C
15
D
16
C
17
C
18
A
19
D
20
C

































































































































Thanks for Visiting 
Asheesh Kamal


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.