Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Thursday, September 29, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Seema, 2016.



© Copyright Information: Tomar, Seema and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.
1. Questionnaire Method Is Tool For -
A.  Interpretion Of Data
B.  Collection Of Data
C.   Analysis Of Data
D.  Measuring Of Data
E.  Non Of These
Answer: Collection Of Data


2. Through Which Type Of Research Fundamental Laws Can Be Formulated -     

A. Applied  Research
B.  Development Research
C.  Pure Research
D. Basic Research
E.  Case Studey
Answer : Basic Research.

3. Observation Method Is Used To Collect -
A. Data
B .Information
C. Knowledge
D. Wisdom
E .Survey
Answer : Data.

4. To Find Out Solutions To Problems Faced By The Society The Research Carried Out  Is Known As -
A . Fundamental
B . Ouantitative
C.  Applied
D.  Apriory
E . Observation
Answer : Applied .

5. The Correct Sequence Of Cardinal Points In The Spiral Scientific Method Is -
A.  Zenith, Ascendant, Nadir, Descendant.
B . Ascendant, Zenith, Descendant, Nadir.
C . Zenith, Ascendant, Nadir, Descendant.
D . Nadir, Ascendant , Zenith, Descendant.
E . Zenith, Descendant Ascendant, Nadir.
Answer : Nadir, Ascendant , Zenith, Descendant.

6. The Steps And Phases In Scientific Method Is -
A. Whirl Pool
B. Spiral
C. Cycle
D.Circle
E. None Of These
Answer : Spiral.

7. Lotka’s Law Is Used For -
A. Rank Analysis
B. Citation Analysis
C .Frequency Analysis
D .Occurrence Analysis
E. Co-Citation Analysis
Answer : Frequency Analysis.

8. The Creator Of LIBRIS Is -
A. Microsoft
B .Wipro
C. Tata
D. Frontier Technologies
E. Fid
Answer : Frontier Technologies.

9. Performance Measurement Is One Of The Types Of -
A. Historical Resarch
B. Evalution Resarch
C. Case Study
D. Survey Measurment
E. Society Study
Answer : Evalution Resarch.

10. One  Of The Following Is Not A Indian Networks -
A. CALIBNET
B.  Vidyanet
C. Euronet
D. Indonet
E. Delnet
Answer : Euronet.

11. GUI In the context of computers means.
A.Global user interface
B.Graphic utility interation
C.Graphic user interface
D.Graphic user interaction
E.None of these
Answer :Graphic user interface

12. User profile is one of the important components of.
A.CAS
B.Referance service
C.SDI
D.Document service
E.ILL
Answer : SDI

13. Atom Index is a product of.
A.AGRIS
B.INIS
C.BIOSIS
D. DEVINSA
E.MEDLARS
Answer :INIS

14. Which of the following is the Network Techniques.

A.PERT
B.MIS
.MBO
D.OR
E.None of these
Answer :PERT

15. Bttom card is prepared for each periodicals in.
A.Kardex system
B.Network system
C.Ledger system
D.Three card system
E.Two card system
Answer :Kardex system
16. Check card ia prepared in.
A.Ledger system
B.Kardex system
C.Two card system
D.Three card system
E.Network system
Answer :Three card system

17. According to S.R.Ranganthan U.D.C.is.
A.Almost enumerative
B.Almost faceted
C.Rigidly feceted
D.Freely feacted
E.None of these
Answer :Almost faceted

18. The second summary in DDC consists of.
A.Ten main classes
B.Hundred division
C.Thousand section
D.Minute division
E.Two division
Answer : Hundered

19. In colon classification the sysmbol sigma represents.
A.Humanities
B.Physical science
C.Social science
D.Arts
E.Mathmatics
Answer :Social science
20. New Encyclopedia Britannica- Propedia network of.

A.One Volumes
B Five Volumes
C.Ten Volumes
D.Nineteen Volumes
E.Two Volumes
Answer :One Volumes

© Copyright Information: Tomar, Seema and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name: Mrs. Seema Tomar
E-Mail: katikavi@gmail.comAddress: Sarojini Naidu Government Girls Collage, Bhopal, Madhya Pradesh


No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks