Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-45

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, September 13, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Krishnasamy, 2016.


© Copyright Information: G, Krishnasamy and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.
1. Resource Description and Access (RDA) is built on the foundations of

A AACR2
B ISBD
C MARC21
D UNIMARC
E USMARC
Answer :  A AACR2

2. A person who loves or collects books is

A Bibliotaph
B Bibliopegist
C Bibliophile
D Biblioperson
E Bibliolite
Answer : C Bibliophile

3. Books, articles, papers, etc. that can be accessed via computer as

A Soft copies
B Webpage
C Chat transcript
D Email
E Digital document
Answer : E Digital document

4. Who receives the Newbery Medal?

A Publisher
B Author
C Compiler
D Editor
E Illustrator
Answer : B Author

5. A user’s request for information from a database (or) Search engine is called

A Inquiry
B Query
C Question
D Quest
E data quest
Answer : B Query

6. Which Library was the first to make use of microfilm?

A National Library of Australia
B National Library of France
C Library of Congress
D Egyptian National Library
E National Library of Singapore
Answer : C Library of Congress

7. World Book and Copyright Day (also known as International Day of the Book or World Book Days) is a yearly event, organized by UNESCO to promote reading, publishing and copy right. World Book Day was celebrated for the first time on
A 25 April 1995
B 23 April 1995
C 22 April 1995
D 21 April 1993
E 24 April 1993
Answer : B 23 April 1995

8. Who Said ‘‘Cannot live without books’’.

A Thomas Jefferson
B Jon Milton
C Sidney Sheldon
D Benjamin Franklin
E Francis Bacon
Answer : A Thomas Jefferson

9. The World’s first and  largest online information retrieval services, owned by Thompson Company

A ECHO
B UNEP
C DIALOG
D DATA-STAR
E DIGILOG
Answer : C DIALOG

10. The Process of examining, that a book is complex before binding or re-binding is

A Pulling
B Sewing
C Collation
D Guard
E Arranging
Answer : C Collation

11. The first country to have a Legal Deposit for its National Library was


A The United Kingdom
B INDIA
C France
D The United States
E China
Answer : C France

12. A System used to uniquely identify an object such as an electronic document is

A Digital Object Identify
B Digital Object Identification
C Digital Object Identifier
D Digital Object Indication
E Digital Object Image
Answer : C Digital Object Identifier

13. An empty page at the beginning (or) end of the book is called


A Flypaper
B Flyer
C Flyleaf
D Palmhlet
E Leaflet
Answer : C Flyleaf

14. Which of the following is an ISO Standard for bibliographic descriptions, titled Information and Documentation – Format for information exchange.

A ISO 101601
B ISO 2708
C ISO 10160
D ISO 2709
E ISO 10106
Answer : D ISO 2709

15. Who gave the Sixth law of library science ‘‘Every reader his/her freedom’’?

A Carol Simpson
B James R. Rettig
C Michael German
D Alireza Noruzi
E Mark Twain
Answer : B James R. Rettig

16. The DDC number 294.3 is assigned to

A Hinduism
B Jainism
C Buddhism
D Mahayana Buddhism
E Christianity
Answer : C Buddhism

17. Which One of the following is not a part of the MARC record Structure?

A Directory
B Leader
C Record terminator
D Check digit
E None of the above
Answer : D Check digit

18. Running Title is

A Title repeated at the top of the page throughout a book.
B The title repeated at the back of the page of a book.
C The title repeated at the front of the page of a book.
D The title repeated on the Spine of a book.
E The title repeated at the bottom of the page throughout a book.
Answer : A Title repeated at the top of the page throughout a book.

19. The 13-digit ISBN (International Standard Book Number) has____________ parts

A Two
B Three
C Four
D Five
E Six
Answer : D Five
20. The Word ‘‘decision package’’ used in which budget techniques

A ZBB (Zero Based Budgeting)
B PPBS (Planning Programming Budgeting System)
C Performance budgeting
D Line by line budgeting
E Formula budgeting
Answer : A ZBB (Zero Based Budgeting).

©Information

© Copyright Information: G, Krishnasamy and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.


Author Name: G. KRISHNASAMY
E-Mail: vandhanakrishnasamy@gmail.com

Address: Anna Centenary Library, Kotturpuram, Chennai 600085



Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.