Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Wednesday, July 27, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Muzamil, 2016.

Dear Readers, Your Comments and Reviews are welcome.

Author Name:
 Muzamil Mushtaq 
E-Mail:  naikoomuzamil@gmail.com

















© Copyright Information: MushtaqMuzamil and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.
1. Co-browsing can best be classified as:
A Real time reference service
B Online Training Course
C CAS
D Online Bibliographic Instruction
E SDI
Answer : A

2. Information sources conception is one of the faces of:
A  Information Literacy
Indexing Service
C   Referral Services
D CAS
E Abstracting services
Answer : A

3. The Reference and User Services Association (RUSA) is a body of:
ILA
B CILIP
SLA
D SLP
E ALA
Answer : E

4. Scenario Development in case of Libraries is mostly used for:
A User Studies
B User Education
C Orientation Programmes
D Induction
E Professional Development Programmes
Answer : A

5. Who defined reference service as “Reference is to Library Science what Intelligence is to the Military”
A James I. Wyer
B Margaret Hutchins
C Dr. S. R. Ranganathan
D Louis Shores
E Samuel Rothstein
Answer : D

6. Calling users for Information Services is a form of:
A Pull Reference services
B Push references services
C VRD Services
D Blogging Services
E RSS Push Services
Answer : B

7. Incunabula is also known as:
A Book Rarities Bibliography
B Selective Bibliography
C Trade Bibliography
D Universal Bibliography
E Subject Bibliography
Answer : A

8. Trade Literature and Guides to Literature can be differentiated as :
A The former is Primary source and latter Secondary
B The former is Secondary source and latter Primary
C The former is Primary source and latter Tertiary
D The former is Tertiary source and latter Primary
E The former is Secondary source and latter Tertiary
Answer : C

9. The first  Ph.D degree in India in Library Science was awarded in the year
A 1987
B 1991
C 1967
D 1957
1933
Answer : D

10. The best reading for the largest number at least cost is the
A Drury’s Principle
B Dewey Principle
C Mc Colvin Principle
D Ranganathan Principle.
E 80% - 20% Principle
Answer : B

11. The Fundamental Unit of Information in Database storage is:
A File
B Field
C Record
D Table
E Directory
Answer : B

12. Citation Database is an example of:
A Full Text Database
B Statistical Database
C Bibliographic Database
D Publisher Database
E Subject specific Database
Answer : C

13. Which of the following is the example of intangible information products:
A Books
B Journals
C Research Reports
D CD-ROM Searches
E Pamphlets
Answer : D

14. Micropedia in Encyclopaedia Britannica is of:
A 15 volumes
B 19 Volumes
C 12 Volumes
D 5 Volumes
E 3 Volumes
Answer : C

15. V. I. Lenin State Library of the USSR is now named as:
A National Diet Library
B National Library of India
C Russian State Library
D British Library
E Library of Congress
Answer : C

16. Cumulative Book Index is published by:
A R. R. Bowker
B  Routledge (Taylor and Francis)
C  INFA Publications
D Europa Publications
H. W. Wilson
Answer : E

17. Which law of Library Science indicates that the ultimate destiny of books is the hands of readers:
A First Law
B Second Law                      
C Fifth Law
D Third Law
E Fourth Law
Answer : D

18. INSDOC was merged with the following Institute to form NISCAIR
A DESIDOC
B NASSDOC
C NISCOM
D NISSAT
E NISTADS
Answer : C

19. Which of the following is the secondary source of information
A Guide to Literature
B Directory
C Patent
D Treatise
E Journal Article
Answer : D

20. Identify the odd one of the following:
A Library literature
B Biological Abstracts
C World of Learning             
D Index Medicus
E Readers’ Guide to periodical literature
Answer : C
©Information

© Mushtaq , Muzamil and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.

Author Name: Dr. Muzamil Mushtaq
E-Mail: naikoomuzamil@gmail.com
Address:  Department of Library and Information Science,

AMU, Aligarh, U.P., India.







No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks