Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-103

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, May 9, 2016

ICLISOQ-2016-Review Committee Member's 20 Objective Type Questions with Answer/Dr. Kanchan Kamila, 2016.


Name: Dr. Kanchan Kamila
E-Mail: drkanchan.kamila002@gmail.com














©Information
© Kamila, Kanchan and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.
1. Social Networking site for Online artistic community is
A    Virb
B     WAYN
C     wepolls.com
D    Taltopia
E     ANobii
Answer :  D. Taltopia

2. International Standard Name Identifier belongs to
A    ISO 2108
B     ISO 27729
C     ISO 14523  
D    ISO 9000
E     ISO 14000
Answer : B. ISO 27729

3. In which year ‘International Year for the Disabled’ was celebrated?
A    1972
B     1979
C     1981
D    1989
E     1983
Answer : C. 1981

4. RDA is published jointly by
A    ALA, ACC, BL
B    ALA, CCC, LA
C    ALA, DNB, LC
D   ALA, CLA, CILIP
E    ALA, CLA, DNB
Answer : D. ALA, CLA, CILIP

5. In MARC 21, 711 stands for
A   Main Entry – Uniform Title
B    Title Statement
C    Edition Statement
D   Publication, Distribution, etc. (Imprint)
E    Entries for Conference & Other meetings
Answer : E.  Entries for Conference & Other meetings

6. TLS/SL is an
A    Internet layer
B     Link layer
C    Internet protocol application layers
D    Transport layer
E     Semantic layer
Answer : C. Internet protocol application layers

7. Articulated Subject Indexing developed by
A    Lay
B     Finberg
C    Garfield
D    Luhn
E     Lynch
Answer : E. Lynch
8. Canon of Permanence comes under

A    Canons for Chain
B     Canon for Succession of Characteristics
C    Canons of Characteristics
D    Canon of array
E     Canon of filiatory sequence
Answer : C.  Canons of Characteristics

9. VUFind is
A    Programming language
B     Library management software
C     Social networking site
D    Library resource portal
E     Content management software
Answer : D. Library resource portal

10. W.B. Public Library Act 1979 amended
A    2 times
B     4 times
C    6 times
D    5 times
E     3 times
Answer : C.  6 times

11. Cluster sampling comes under
A    Stratified random sampling
B     Purposive sampling
C    Snowball sampling
D    Probability sampling
E     Quota sampling
Answer : D. probability sampling

12. FRBR is an end point of almost 175 years of thinking about what catalogue are for and how they should work – an end point, not the end point’ – who said this?
A   S.Lubetzky
B    M.Gorman
C    IFLA
D    William Denton
E     William Rochster
Answer : D.  William Denton

13. Who developed the social networking site LinkedIn?
A    Ramu Yalamanchi
B     Tim Spalding
C     Rid Hoffman
D    Gina Bianchini
E     Marc Andressen
Answer : C.  Rid Hoffman

14. In which year SGML code developed?
A  1987
B   1996
C   1986
D  1991
E   1994
Answer : C.1986

15. Major difference between AACR2 & RDA is
Metadata rules absent in RDA
B   Open Access rules absent in RDA
C   Cataloguing rules absent in RDA
Punctuation rules absent in RDA
E   Not at all
Answer : D. Punctuation rules absent in RDA

16. WorldCat is a collection of how many libraries?
A  39000
B   47000
C   68000
D  72000
E   71000
Answer :  D. 72000

17. Who is the author of the book ‘Online nexus of public library system’?
A  Elaine Svenonious
G.G. Chowdhury
C   Brenda Dervin
Joan Durans
E   F.W.Lancaster
Answer : D.  Joan Durans

18. Who coined the term ‘information society’?
Alvin Toffler
B   Otto nacke
C   Bertram Myron Gross
Yoneji Masuda Konichi Kohyma
E   Peter Drucker
Answer : D  Yoneji Masuda Konichi Kohyma

19. Who coined the term ‘library science’?
A   Ray Kurzwell
B   Martin Schrettinger
C   Michael Hart
Alan Kay
E   Andries Van Dam
Answer : B   Martin Schrettinger

20. The e-book reader ‘Nook’ is developed by
A  Amazon
B    Kobo
C    Sony
D   Apple
E    Barnes & Noble
Answer : E    Barnes & Noble 

Author Name: Dr. Kanchan Kamila
E-Mail: drkanchan.kamila002@gmail.com
Address: University Librarian I/C, Central Library, The University of Burdwan, Golapbag, Burdwan – 713104 (W.B.)

©Information
© Kanchan, Kamila and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.


No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks