Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, May 30, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Kavitha, 2016.

Dear Readers, Your Comments and Reviews are welcome.
                                   
Author Name: Kavitha Chandran. E-Mail: kavitha1324@gmail.com
HOD, MG University, Kottayam, Kerala.
© Chandran, Kavitha and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.
1. 1972 is celebrated as International Book year, Which is the bicetenary year of birth of
A. Dr. S R Ranganathan
B. William Shaksphere
C. Raja Rammohun Roy
D. Melvil Louis Kossath Dewey
E. W B Sayer
Answer : C

2. The first element of ISBN is
A. Publication Element
B. Registrant Element
C. Check Digit
D. Registration Group Element
E. Author Element
Answer : D

3. In the recent editions of UDC the main class 4 is
A. Vacant
B. Literature
C. Language
D. Linguistics
E. Social Science
Answer : A

4. " Illiad" is
A. A software
B. An Interlibray Loan Operation
C. A computer Programme
D. A Catalogue Standerd
E. A Classification Scheme
Answer : B

5. Present owner of " Google" is
A. Bell Labs
B. Thomson Router
C. Larry Page & Sergey Bin
D. Google Inc.
E. Alphabet Inc.
Answer : E

6." Children and Libraries" is a Publication of
A. ILA
B. ALA
C. IASLIC
D. IFLA
E. IASLIT
Answer : B

7." IndCat is" an Union Database of
A. INDONET
B. NICNET
C. INFLIBNET
D. DELNET
E. JANET
Answer : C

8." Web- Junction" is an Online Lerning Cmmunity launched by
A. UNESCO
B. FID
C. NISSAT
D. OCLC
E. CSIR
Answer : D

9." Kooboo" is
A. An Automation Software
B. A Digital Library Software
C. A Bibliographic Reference Management Software
D. A Reference Management Software
E. A Content Management Software
Answer : E

10. The term" Informology "was coind by
A. Pouline Altherton
B. Jean Voge
C. Leupolt
D. Otto nake
E. P Ingwersen
Answer : C

11. New Five Laws of Library Science was propounded by
A. Michael Goreman
B. Dr. S R Ranganathan
C. W B sayer
D. C A Cutter
E. Melvil Dewey
Answer : A

12. TKDL- "Traditional Knowledge Digital Library" was set up by
A. ALA
B. ILA
C. IFLA/ UNESCO
D. CSIR/ AYUSH
E. FID/ UNESCO
Answer : D

13. Propounder of "Meaningful Web" is
A. Tim Berners Lee
B. Ted Nelson
C. Vanneevan Bush
D. Dale Dougherty
E. Jeff Howe
Answer : A

14. The term "Folksonomy" was coind by
A. Jorn Barger
B. D H Hader
C. Jean Voge
D. Zukerberge
E. Thomas Vander Wal
Answer : E

15. 30th all India conference of IASLIC will be held at
A. Madras University
B. Gujrat University
C. Punjab university
D. Delhi university
E. University of Mysore
Answer : B

16. The suprme policy making body of RRRLF is called
A. Federation
B. Library Council
C. Foundation
D. Library Committee
E. Advicery Committee
Answer : C

17. The person woh said " Information is a Physical Act accepted by Mental Act" was
A. Drucker
B. Mc Carthy
C. Melvil Dewey
D. Drury
E. Emilia Curras
Answer : E

18. A single serch - accross in pre- harvested central index coupled with a richly featured licensed, open access and local collection of any library is called
A. RSS
B. RDA
C. Open Archive Initiative
D. Web scale Discovery
E. Mashup
Answer : D

19. h- index is also known as
A. Half life Index
B. Health Index
C. Hirsch Index
D. Hierarchical Index
E. Horizontal Index
Answer : C

20. The Librarian of National Library of India is called
A. Principal Library and Information Officer
B. Chief Librarian
C. Principal Librarian
D. Principal Library Officer
E. Chief Library and Information Officer
Answer : A

Author Name: Kavitha Chandran
E-Mail: kavitha1324@gmail.com
Address: HOD, Department of Library and Information Science, M G University, Kottayam, Kerala

©Information
© Chandran, Kavitha and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.


No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks