Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, May 2, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Kumkum, 2016.

Dear Readers, Your Comments and Reviews are welcome.

Author Name: Kumkum Rajawat
E-Mail:  kumkum.rajawat@gmail.com












© Rajawat, Kumkum and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.
1. Anteriorising Common Isolate (ACI) is Applicable for
A. S,T
B. P,M,E
C. M,E
D. P,E
E. P, M

Answer : A S,T

2. Meta Resources are  three Primary Form of
A. Portal, Mortal, Sortal
B.  Nortal, Mortal, Kortal
C. Portal, Vortal, Hortal
D. Nortal Tortal Kortal
E. Mortal Nortal Kortal

Answer : C, Portal , Vortal, Hortal

3. DoI (Digital Object Identifier) has How many Parts? 
A. 3
B. 4
C. 5
D. 1
E. 2

Answer : A 3 Directory, Publisher prefix, Item Identifier 

4. Correct Sequence to National Library (Librarians)
A B.S. Keshvan /John Macferlane / Harinathday /  J.A. Chapman / K.M. Assadula
B John Macferlane /Harinathday/ J.A. Chapman / K.M. Assadula /B.S. Keshvan
C B.S. Keshvan/Harinathday/  J.A. Chapman / K.M. Assadula / John Macferlane
D Harinathday / B.S. Keshvan/ J.A. Chapman/ K.M. Assadula/ John Macferlane
E J.A. Chapman/ K.M. Assadula/ John Macferlane /Harinathday / B.S. Keshvan/

Answer : B John Macferlane /Harinathday/ J.A. Chapman / K.M. Assadula /B.S. Keshvan 

5. DBMS and RDBMS Founded in
A. 1950/1980
B. 1970/1990
C. 1960/1970
D. 1940/1950
E. 1980/1990

Answer : C 1960/1970

6. Boolean Operator AND is
A. Additive
B. Prodictive
C. Logical Difference
D. Logical
E. Difference

Answer : B Prodictive 

7. Knowledge is divided into two parts Tacit and Explict and is related to what                                
A Subjective and Objective
B  Descriptive and Oral 
C Descriptive and Subjective
D Subjective and Descriptive
E Oral and Subjective

Answer : A Subjective and Objective 

8. CCF (Common Communication Format)  in Record labels used   in
A. 20 Characters
B. 24 Characters
C. 21 Characters
D. 22 Characters
E. 25 Characters

Answer : B24 Characters

9. Blog Digger is founded by ……….. in the year …………..
A. Grey Gershman, 2003
B.  Mark Fletcher, 2003
C.  Scott Johnson, 2003
D. Bobwyman,  2002
E. Mark Cuban,  2005

Answer : A  Grey Gershman, 2003
10. 10. Model  for the History of Library Automation given by -
A.  Suffer
B.  Milton
C. Nike
D. Cooper
E. Hayes

Answer : E Hayes

11. What is the meaning of word archive  and it is derived from  which language ----------
A.  Justice  /Latin
B.  Government /French
C.  Order /English
D.  Government or order/ Greek
E.  Justice / Swidish

Answer : D Government or order/ Greek 

12.  Each Entry in KWIC Index has - 
A. Three Parts
B. Two Parts
C. Four Parts
D. Five Parts
E. Six Parts

Answer : A Three Parts

13.  In field MARC Format is represented  by 3 digit code, which is called  -          


A Block
B field
C Tags
D data
E  file
Answer : C Tags
14. C.A. Cutter never used the term ………. and he used the term………………..
A. Cooperative , Cataloguing
B. Cataloguing, Cooperative
C. Indexing , Cooperative
D. Cooperative , Indexing
E. Indexing, Cataloguing
Answer : E Indexing, Cataloguing 

15. RDA Cataloguing Based on the …………….
A. ILA
B. ALA
C. FRBR
D. IFLA
E. IASLIC

Answer : C FRBR 

16. Automation  word was first time used by ……… in………….
A. D.S. Harder,1936
B.  Krishan Gopa 1940
C.  R.L. Sehgal   1945
D.  R.K. Shukla   1950
E.   D.K. Behl    1955

Answer : A D.S. Harder,1936

17. Six Canons given by S.R. Ranganathan in  his book
A. 1955 Heading and Canon
B. 1969 Library Science with a Slant to Doc.
C. 1951 Classification and Communication
D. 1938 Theory of Library Cataloguing
E.  1937 Preface to Library Science

Answer : D 1938 Theory of Library Cataloguing 

18. Entity- Relationship Model Developed by …………. In …………..
A. Chen , 1976-77
B.  Cutter , 1976-77
C.  Neelmeghan , 1986-87
D.  Richardson , 1986-87
E.  Brown  , 1970- 71

Answer : A Chen , 1976-77

19. FRBR is a Conceptual entity relationship model Developed by 
A. LA
B.  ILA
C. IFLA
D. ALA
E.  DESIDOC

Answer : C IFLA

20. In the Cost of Employee Formula D=A-(W+H+L) D means
A. D= Holiday Days
B. D= Working Days
C. D= Weekend Days
D. D= Annual Days
E. D= Productive days

Answer : E, D= Productive days


Author Name: Kumkum Rajawat
E-Mail:  kumkum.rajawat@gmail.com
Address: Pratap Nagar, Jaipur, Rajsthan

©Information

© Rajawat, Kumkum and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.



No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks