Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, March 28, 2016

ICLISOQ-2016-Top 50 Author's 20 Objective Type Questions with Answer/Khushbu Shrivastva, 2016.)

Dear Readers,
Your Comments and Reviews are welcome.















©Information
© Shrivastva, Khushbu and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.
1. POTS stand for?
A.     plane old telephone service
B.     points
C.     print online transfer service
D.     points offline transfer service
E.     plane old telecommunicate  service
Answer :A

2. Integrated Services Digital Network is a?
A.     circuit-switched, RTE  service
B.     circuit-switched, protocol  service
C.     circuit-switched, browser  service
D.     circuit-switched, dialup service
E.circuit-switched service
Answer :D

3. SCSI pronounced for?
A.     Operating
B.     Professional
C.     Protocol
D.     Organized
E.     Scuzzy
Answer :E

4. SCSI stands for?
A.     Small Computer System Interface
B.     Small Components System Interface
C.     Small Computer software Interface
D.     Small Computer System interchange
E.     Small Computer System information
Answer :  A

5.Microwave is also a type of?
A.     analogue communication medium
B.     a protocol
C.     academic infrastructure
D.     electronic stock
E.     pilgrim 
Answer :  A

6. Communication software controls a computer’s access to ‘system resources’ and ----?
A.     Transfer  data
B.     Stored data
C.     Trends data
D.     Tracing data
E.     Trade  data
Answer :  B

7. ---------the set of protocols for sending data over fiber optic cables?
A.     YDDI
B.     GDDI
C.     FDDI
D.     RDDI
E.     QDDI
Answer :  C

8.International standards group which maintains the ----------model of communications?
A.     DOC
B.     FDI
C.     MARC
D.     OSI
E.     DOP
Answer :  D


9. The Internet Society, founded in ---------is an international non-profit organisation that acts as a “guide and---------” for the Internet development.?
A.     2001, conscience
B.     1978, conscience
C.     1967, conscience
D.     2011, conscience
E.     1992, conscience
Answer :  E
10. The evolution of TCP/IP is overseen by the?
A.     Internet Engineering Task Force
B.     Internet Emerging  Task Force
C.     Internet Evolution  Task Force
D.     Internet Information Task Force
E.     Internet England Task Force
Answer :  A

11. What is W3C?
A.     The World Wide Web Consortium
B.     The World Wide Web Committee
C.     The World Wide Web Cataloging
D.     The World Wide Web Community
E.     The World Wide Web Conference
Answer :  A

12. MARC conversion programme is called?
A.     "implementation’ve "
B.     "You’ve "
C.     "UseMARCON"
D.     "wideMARCON"
E.     "You’ve3"
Answer :  C

13. In MARC 21 Bibliographic Record, OXX is?

A.     Control information, numbers
B.     Control main , numbers
C.     Control type, numbers
D.     Control transfer , numbers
E.     Control tracing , numbers
Answer :   A

14. The first Indian commercial computer communication network is?

A.     VOLUMEH
B.     NICOTINE
C.     BOUNDSCAPE
D.     INDONET
E.     BNPNET
Answer :  D

15. current awareness service can be divided into?

A.     bibliographic and non-bibliographic services
B.     print and non-print services
C.     resources and reference services
D.     electronic and review services
E.     bibliographic and database  services
Answer :   A

16. SARA is a free e-mail current awareness service, SARA is stands for?

A.     Scholarly Article Research Agreement
B.     Scholarly Article Research Abstract
C.     Scholarly Article Research Applications
D.     Scholarly Article Research Abbreviations
E.     Scholarly Article Research Alerting
Answer :  E

17. Full form of CAS is?

A.     Channel Alerting Signalling
B.     Current Associated Signalling
C.     Channel Associated Signalling
D.     Current Alerting Services
E.     Current Alerting Signalling
Answer :  C

18. X.25 is typically used in the?

A.     ISBD
B.     MARC tags
C.     packet-switched networks
D.     packet-switched protocol
E.     RFID
Answer :C

19. Basic types of ISDN is?

A.     Basic Rate Interface and Primary Rate Interface
B.     Basic Rate and Primary Rate
C.     Basic Rate protocol  and Primary Rate protocol
D.     Basic Rate information  and Primary Rate information 
E.     Basic Rate interchange  and Primary Rate interchange
Answer :  A

20. LIS CAFE website is
I.      Provides online services
II.     Provides Offline services
III.    Provides game  services
IV.    Provides study  materials
V.     Provides guideline for LIS examination
A.     I and V
B.     I,IV and V
C.     I,II,III,IV and  V
D.     II and III
E.     I, III and  IV
Answer : B



Author Name: KHUSHBU SHRIVASTVA
©Information
© Shrivastva, Khushbu and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.


free counter


No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks