Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word~

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-127

!! ~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 20,000 Objective Questions with Answer for LIS/IT/CS

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

प्रत्येक सोमवार को LIS Cafe Website पर 15 LIS प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में प्रकाशित होगा।

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net MCQ

Online Test Series

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

MCQ Model Questions

~

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Quiz


अधिग्रहण प्रभाग के मुख्य कार्य || आदर्श पुस्तकालय अधिनियम के तत्व || डीडीसी के 10 मुख्य वर्ग || डेटाबेस क्या है || डॉ. रंगनाथन और उनके पाँच सूत्र || थिसोरस के प्रकार || पाँच मूलभूत श्रेणियाँ || पुस्तक चयन तथा अवाप्ति अनुभाग के कार्य || पुस्तकालय के अनुभाग || पुस्तकालय के कार्य || पुस्तकालय विज्ञान के पांच सूत्र || प्रबंधन के सिद्धान्त || भारतीय पुस्तकालय अधिनियम || महत्वपूर्ण शब्दावली || महत्वपूर्ण शब्दावली || मुख्य उच्चस्तरीय डोमेन || मुख्य प्रविष्टि पत्रक || लाइब्रेरी ऑफ कांग्रेस वर्गीकरण || विशिष्ट पुस्तकालय के कार्य और सेवाएं || विश्वविद्यालय पुस्तकालय की सेवाएं || वैज्ञानिक प्रबन्धन के 14 सिद्धांत || वैश्लेषी संश्लेषणात्मक वर्गीकरण || शैक्षणिक पुस्त्कालयों के वित्तीय स्त्रोत || शोध के महत्व || सार्वजनिक पुस्तकालय के उद्देश्य एवं कार्य || सामयिक जागरूकता सेवा के अभिलक्षण || सूचना और संचार प्रौद्योगिकी की आवश्यकता || सूचना के प्रकार || सूचीकरण के सूचना स्रोत || अंतर्राष्ट्रीय मानक पुस्तक संख्या: एक अवधारणात्मक अध्ययन || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-01-15 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-16-30 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-31-45 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-46-60 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-61-75 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-76-90 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-91-105 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-106-120 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-121-135 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-136-150 || LIS परीक्षा हेतु प्रश्न तथा उत्तर हिन्दी में-151-165 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:01 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:02 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:03 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:04 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:05 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:06 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:07 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:08 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:09 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:10 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:11 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:12 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:13 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:14 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:15 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:16 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:17 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:18 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:19 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:20 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:21 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:22 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:23 || NTA UGC NE परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:24 NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:25 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:26 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:27 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:28 || NTA UGC NET परिक्षा हेतु अभ्यास वस्तुनिष्ठ प्रश्न एवं उत्तर-श्रृंखला:29

8th Birth Aniversery of LIS CAFE Website (13 September). Creator and Author -Asheesh Kamal

Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, March 22, 2016

ICLISOQ-2016-Top 50 Author's 20 Objective Type Questions with Answer


Dear Readers,
Your Comments and Reviews are welcome.
















©Information
©Rajni and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.

1. How many Awards are given for the best ‘District Library’?
A   5
B   4
C   6
D   2
E   7
Answer : C

2. Which year RRRLF instituted best ‘Rural Library Awards ‘one per each State ?
A  since 2005
B   since 2004
C   since 2003
D  since 2001
E   since 2006
Answer :  A

3. which journal have cover story, professional news, technology helpline & new product information features?
A   International Journal of information Research
B   Library Herald
C   Information Age
D  Annals of Library and Information Studies
E   SRELS Journal of Information Management
Answer :  C

4. Who organized jointly ‘The 2nd India Public Libraries Conference’ (IPLC 2016)?
A    RRRLF and DELNET
B    DELNET and  NASSDOM
C    NASSDOM and RRRLF
D    RAJIV GANDHI FOUNDATION and  NASSDOM
E    MINISTRY OF CULTURE AND DELNET
Answer :  B

5. ‘Ask Library Anything’ and ‘The best Book for the largest number at the least cost’ are represent aims of which following Associations?
A   ILA
B   BLA
C   MLA
D   ALA
E   IFLA
Answer : D

6. What suggestions was given by James Dough Brown in 1894?
A   Open Access
B   Orientation Program
C   Reference service
D   Inter-Library Loan Service
E   Refresher Course
Answer : A

7. In which type of library LA conduct survey on Library services in 1961?
A   Central Library
B   Regional Library
C   National Library
D   District Library
E   Common Wealth country Library
Answer :  E

8. who started/developed  Book Coupon Scheme?
A    IFLA
B    ILA
C    UNESCO
D    BLA
E    ALA
Answer :  C
  
9. ‘Kate Greenway Medal was given by LA for which achievement ?
A    For Best Children’s Book
B    For Best Illustrated Children’s Books
C    For Outstanding Index
D    For Best Reference Work
E   For Outstanding Bibliography
Answer :  B

10. Bibliography lists of the early printed material up to15th century called as?
A   Universal Bibliography
B   Trade Bibliography
C   Selected Bibliography
D   Eclectic Bibliography
E   Books Rarities
Answer :   E

11. Which State Public Library Act’s nature of law is 6% library cess on lands, buildings, vehicles and profession?
A    Karnataka Act
B    Andhra Pradesh Act
C    Kerala Act
D    Maharashtra Act
E    Madras Act
Answer :  A

12. In1950 for which type of library development Dr. Ranganathan prepared 30year Plan?
A   District Library
B   Public Library
C   Central Library
D   Academic Library
E   National Library
Answer :  E

13. Who declared the Prize “Ranganathan Award” to promote Research in the field of classification?
A    FID
B    IFLA
C    ILA
D    ALA
E    DLF
Answer :   A

14. The 2nd edition of common communication format was published in 2 volumes called?
A     CCF/A and CCF/E
B     CCF/B and CCF/F
C     CCF/B and CCF/E
D     CCF/A and CCF/B
E     CCF/C and CCF/D
Answer :  B

15. How many guiding rules for cataloguing were prepared by pannizi, librarian of British Museum in 1841?

A    91
B    81
C    92
D    83
E    90
Answer :   A
16. who named ‘cannon of relevance’ as ‘compulsory characterstic’?
A     Bliss
B     Ranganathan
C     Sayer
D     Richardson
E     none of above
Answer :  C

17. Bar code data may be referred as?
A   Linear barcodes
B   1Dimensional barcodes
C   Symbologices
D   All the above
E   None of the above
Answer :  D

18. Who established ‘Book Promotion centre’ for Public library?
A    UNESCO
B    RRRLF
C    IFLA
D    ALA
E    ILA
Answer :  A

19. To whom the stutter disease handicapped in his childhood?
A   Melvil Dewey
B   Dr Ranganathan
C   Shri. B.S Kesavan
D   S.R. Radhakrishnan
E   J.D. Brown
Answer :  B
20. In which year UNIMARC Handbook came into existence ?
A   1977
B   1980
C   1982
D   1983
E   1979
Answer : D


Author Name:   RAJNI
©Information
©Rajni and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.
free counter


No comments:

Post a Comment

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks