Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-41

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Friday, June 2, 2017

Model Questions for Library Professional Trainee Exam-Series-10


1.      
Books of Unknown or doubtful authorship is known as:
(A) Apograph
(B) Incunabulla
(C) Apocryphal books
(D) Blue Books
2.      
The term ‘Literary warrant’ for book classification was introduced by
(A) W.C.B. Sayers
(B) Wyndham Hulme
(C) J.D. Brown
(D) H.E. Bliss
3.      
FRBR Model consists of which of the following four entities?
(A) Personality, Matter, Energy, Space
(B) Work, Expression, Manifestation, Item
(C) Book, Form, Availability, Type
(D) Action, Place, Impact, Category
4.      
The primary distinction between RDA and AACR is
(A) Structural
(B) Relational
(C) Non-structural
(D) Combinational
5.      
Which of the following are news summaries?
(A) Data India
(B) Times of India Index
(C) New York Times Index
(D) FDI
6.      
Which of the following are Web-zine?
(A) Gyan Darpan
(B) E-Conference
(C) Online Bulletin
(D) E-Board
7.      
Which of the following are the Models of communication?
(A) Vintage Model
(B) Britsh Model
(C) Epidemic Model
(D) Garbner’s Model
8.        
Which among the following is considered as an informal channel of Information Communication?
(A) Journals
(B) Textbooks
(C) Invisible Colleges
(D) Technical Reports
9.        
Which one of the following is not correctly matched?
(A) Books in Print - Trade Bibliography
(B) Cummulative Book Index - Books published in English language
(C) British Books in Print - R. R. Bowker
(D) National Bibliography - INB
10.    
 URL stands for :
(A) Uniform Resource Locator
(B) Universal Resource Locator
(C) Unified Resource Locator
(D) Uniform Reference Locator
11.    
Zero Based Budgeting system was propounded by :
(A) Peter Drucker
(B) Edward Evans
(C) Allen Kent
(D) Peter Phyrr
12.    
The first All India Conference of Librarians in 1918 was held at :
(A) Baroda
(B) Calcutta
(C) Madras
(D) Lahore
13.    
The smallest unit of data in a database is :
(A) Record
(B) File
(C) Field
(D) Table
14.    
Which is not a near synonym term to information?
(A) Ideas
(B) Data
(C) Catalogue
(D) Facts
15.    
CCF stands for
(A) Common Communication Format
(B) Centre for Communication Format
(C) Committee for Communication Format
(D) Common Curriculum Format
16.    
Resources sharing among libraries was prompted by the factors
(A) Price escalation
(B) Information explosion
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
17.    
World Wide Web was first designed by
(A) Charles Babbage
(B) F.W. Lancaster
(C) Ted Nelson
(D) Tim Berner’s Lee
18.    
A type of indexing where terms are coordinated prior to searching
(A) Post coordinate indexing
(B) Pre coordinate indexing
(C) Uniterm indexing
(D) None of the above
19.    
Computer Memory is measured in
(A) Bytes
(B) Kilobytes
(C) Megabytes
(D) All of the above
20.    
What is innovation?
(A) Innovation is a theoretical process.
(B) Innovation conceals invention.
(C) Innovation is a process of application of invention.
(D) Innovation provides data for invention.

Answer:
1
 (C)
11
 (D)
2
 (B)
12
 (D)
3
 (B)
13
 (C)
4
 (A)
14
 (C)
5
 (A)
15
 (A)
6
 (C)
16
 (C)
7
 (D)
17
 (D)
8
 (C)
18
 (B)
9
 (B)
19
 (D)
10
 (A)
20
 (D)
Thanks for Visiting 

Asheesh Kamal



Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.