Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-50

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, May 22, 2017

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Rakhi, 2017.


© Copyright Information: Bar, Rakhi and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.
1. The foundation of Colon Classification was laid in
A Madras
B Banaras
C Bangalore
D Britain
E Delhi
Answer : D

2. The original MARC format, from which current formats originated  was developed in
A 1960 - 61
B 1965 - 66
C 1966 - 67
D 1968 - 69
E 1971 - 72
Answer : B

3.West Bengal Public Libraries Act is more or less replica of the
A Madras public Libraries Act
B Andhra Pradesh Public Libraries Act
C Karnataka Public Libraries Act
D Maharashtra Public Libraries Act
E Megastar Public Libraries Act
Answer : A

4.The duty of routine maintance work, which not to be followed
A Shelving
B Dusting and Cleaning of Shelves
C Repairing Damaged Books
D Assistance to Readers
E Acquisition of Serials
Answer : E

5. International Federation for Information and Documentation(FID) founded in 1895 in
A London
B Belgium
C Paris
D Hague
E Chicago
Answer : B

6. Which is not the House – Keeping operation?
A Acquisitions
B Serials Control
C Cataloguing
D Circulation
E Reference Services
Answer : E

7.Financial support given to libraries, which are two types – Recurring and
A Non - Recurring
B Annual
C Endowments
D Ad-hoc
E Reoccurring
Answer : C

8. How many volumes Micropaedia of new Encyclopedia Britannica is published?
A 8
B 10
C 11
D 12
E 14
Answer : D

9. PMEST are part of  ________ classification
A DDC
B UDC
C CC
D LCC
E DC
Answer : C

10. While entering the library , the personal belonging s of a reader is kept in

A Cloak Room
B Baggage Counter
C Property Counter
D Gate Counter
E Store Room
Answer : A

11. How many columns in the Accession Register?
A 12
B 14
C 16
D 18
E 20
Answer : B

12. Microchip was invented by
A Microsoft
B IBM
C DELL
D Intel
E AMD
Answer : D

13. Where is the first library noticed in India?
A Taxila
B Nalanda
C Vallabhi
D Sravasti
E Varendrabhumi
Answer : D

14. Intellectual Property Right Act enacted in India in
A 1844
B 1852
C 1856
D 1859
E 1862
Answer : C

15. Mobile library is a part of
A Service of Public Library
B Extension service
C Reference Service
D Current Awareness Service
E Long Range Reference Service
Answer : B

16. IASLIC was founded in the year
A 1955
B 1960
C 1965
D 1970
E 1975
Answer : A

17. CUI stands for
A Common Utility Interface
B Character Utility Interface
C Common User Interface
D Character User Interface
E Command User Interface
Answer : D

18. Who said–“Some books are to be tested, others to be swallowed and some few to be chewed and digested”?
A William Jones
B John Milton
C S. S. Green
D Benjamin Franklin
E Francis Bacon
Answer : E

19. Procedural Programming Language is
A Machine language
B Assembly language
C High – Level Language
D Very – High level Language
E Natural language
Answer : C

20. The world Wide Web which had its official start date as
A December of 1992
B February of 1993
C April of 1993
D July of 1993
E September of 1993
Answer : C

© Copyright Information: Bar, Rakhi and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.




Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.