Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-41

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, May 15, 2017

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Neha, 2017.


© Copyright Information: Naik, Neha Ramakant and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

1. Which of the following project developed by INFLIBENET for propose of
develop a database of expert working in universities and research institutions
in India?
A Integrated e-content Portal
B VIDWAN
C E-PG Pathshala
D NLIST
E NIOH
Answer : B
2. Protocol is a?
A Rules for two e-machine to exchange services
B Collection of rules and procedure for two computer to exchange information
C Bunch of information
D Collection of e-resources and services
E None of the above
Answer : B
3. NMM stand for:
A National Mission for Manuscripts
B Nation Manuscript Mission
C The National Mission To Manuscript
D The National Manuscript Mission
E None of the above
Answer : A
4. British Library Document Supply Centre (BLDSC) is an example
of______________model with some backup libraries.
A Partially Centralised Model
B Decentralized Model
C Two-way Model
D Partially Centralised Model
E Hierarchical Model
Answer : A
5. Which is not involved in MARC element?
A The Structure
B The Content designation
C The data content
D The Standard
E A and B both
Answer : D
6. Librarian is also called as:
A Bibliothecar
B Bibliographer
C Resource Describer
D Universal
E Bibliothca
Answer : A
7. The tag 245 in MARC is related to
A Edition
B Physical Description
C Publication
D Author
E Title
Answer : E
8. Which of the following is not a web 2.0 tool?
A Facebook
B Twitter
C Tivo
D Flickr
E Mashups
Answer : C
9. Match the following:
List I List II
a) Luhan H. P. i) SLIC Indexing
b) Sharp J. R. ii) KeyWard ndexing
c) Garfield iii)Uniterm Indexing
d) Taube. M iv)Citation Indexing
A (iii) (i) (ii) (iv)
B (ii) (i) (iv) (iii)
C (i) (ii) (iii) (iv)
D (ii) (iii) (iv) (i)
E (iv) (ii) (i) (iii)
Answer : B
10. Match the Following:
List I List II
A) Lotka’s Law i) Scattering
B) Brodford’s Law ii) Word Frequency
C) Zipf’s Law iii) Pareto Principle
D) 80/20 rules iv) Author’s Productivity
A (i) (ii) (iii) (iv)
B (ii) (iii) (i) (iv)
C (iv) (i) (ii) (iii)
D (iv) (ii) (iii) (i)
E (ii) (i) (iv) (iii)
Answer : C
11. Bibliographic coupling suggested by:
A H. P . Luhan
B Kessler
C Henry Small
D Alan Pritchard
E Nalimov and Mulchenko
Answer : B
12. What is the Second layer of OSI 7-layer Model?
A Application Layer
B Session Layer
C Transport Layer
D Data Link Layer
E Presentation Layer
Answer : D
13. Secure Socket Layer (SSL) port is:
A 440
B 444
C 443
D 442
E 448
Answer : C
14. To extract useful information from a collection of document is known as:
A Web Mining
B Knowledge Management
C Indexing
D Text Mining
E Abstracting
Answer : D
15. Decision Tress consist of:
A Nodes, Edges, Leaves
B Concept, Content, Context
C Attributes, Procedure, Standards
D Structure, Content, Context
E All of the above
Answer : A
16. Cataloguing in Publication (CIP) started by?
A UNESCO
B Library of Congress
C ALA
D IFLA
E UNISIST
Answer : B
17. Content Management System is considering as?
A Web Content Management System
B Services Management System
C Website Content Manager
D Internet delivery system
E None of the above
Answer :A
18. Arrange the classification scheme according to their origin
i. Dewey Decimal Classification -
ii. Colon Classificationiii.
Universal Decimal Classification
iv. Rider’s International Classification
A (ii) (iii) (iv) (i)
B (i) (ii) (iii) (iv)
C (i) (iii) (ii) (iv)
D (ii) (iv) (i) (iii)
E (iv) (iii) (ii) (i)
Answer : C
19. Who is the father of Scientific Management?
A F.W. Taylor
B Elton Mayo
C Henry Feyol
D S. Ranganathan
E Alan p.
Answer : A
20. Maharashtra Public Library Act ?
A 1948
B 1989
C 2002
D 1961
E 1967
Answer : E

© Copyright Information: Naik, Neha Ramakant and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name: Neha Ramakant Naik
E-Mail: nehanaik15314@gmail.com
Address: TISS, Deonar, Mumbai : 400 088


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.